Продължава протестът на зърнопроизводителите, и лозарите излизат на протест

OFFNews 31 март 2023 в 08:32 1745 4

Зърнопроизводители

Снимка Архив

Зърнопроизводители

Въпреки вчерашната среща на зърнопроизводителите с президента Румен Радев, днес протестите ще продължат. Исканията на земеделците остават същите - да спре вносът на зърно, слънчоглед и царевица от Украйна.

Припомняме, че вчера зърнопроизводителите се срещнаха с президента Румен Радев, като преди това те имаха среща и с министъра на земеделието Явор Гечев. На срещата бе обещано, че България ще настоява за смяна на регламентите и налагане на такси за артикули от Украйна, както и за допълнителна финансова подкрепа от ЕК, тъй като щетите за производителите у нас са по-сериозни от очакваното.

Днес се очаква блокада с тежка техника граничните пунктове по границата с Румъния. На 7 април зърнопроизводителите ще протестират отново, този път в подкрепа на колегите си от Румъния, които са насрочили за тогава протестните си действия.

Междувременно и лозарите излизат на протест, за да защитят интересите на бранша си. Протестът им ще започне пред президентството, след което шествието на лозарите ще се насочи към Министерството на земеделието с настояване да се предвиди ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Исканията на лозарите са и да се прилагат обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане на всички сектори в земеделието. Според тях Лозарския регистър трябва да бъде актуализиран, дигитализиран и публичен, а мерките за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства трябва да бъдат работещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

4

GB

31.03 2023 в 12:12

Нямам нищо против да подкрепим дребните зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, лозари, животновъди.

Те нямат скъпа техника и се борят да оцелеят!
Не се дореждат (от едрите) да взимат и субсидии за своя отрасъл, нито помощ от държавата. Нямат и "Бентлита"!


За разлика от едрите 10-ина такива, които, всъщност протестират!

-240

3

редовно четящ

31.03 2023 в 11:56

Кои лозари? Помните ли убийството на винената кралица? И там е оцапана работата. Дребните производители, които искат наистина да правят качествена продукция, не съществуват за герберастията, окупирала държавата.

345

2

Джендо Джедев

31.03 2023 в 11:52

Виж, лозарите поне имат справедливи искания.

-240

1

редовно четящ

31.03 2023 в 11:44

Активни мероприятия на дс. От прасе мас и от комунист власт....