Прочети София (филм на Искра Ангелова)

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Рени Петрова 29 септември 2022 в 10:05 5245 0

Литературните маршрути

Създадох фондация "Прочети София" с една доста амбициозна цел - да променим усещането и представата за това какво представлява едно литературно събитие. Винаги моята мечта и моята цел е била да тушираме усещането, в което едва ли не литературното събитие е нещо скучновато, един разговор, който не е задължително интересен. Свързан е само с определена публика, която е по-посветена. Имаше един много дълъг период, в който буквално познавахме всички, които идваха на литературни събития. Така че това е и борба за публика, за нова публика, за млада публика, разказва Тодора Радева - изпълнителен и програмен директор на "Прочети София".

Екипът на фондацията стои зад цялостната реализация на множество събития, събрани под заглавията „Скритите букви“, „Литературните маршрути“ и "Софийски международен литературен фестивал".

Не става въпрос да се чете каквато и да е, харесваме качествена литература, с добри идеи, с добър стил и правим събития, които всъщност популяризират и предизвикват хората да обърнат внимание на качествения вид литература. Търсим тези начини, които да заинтригуват максимален брой хора. Друго нещо, което е много важно за нас, е да създаваме средата, в която да се случва това културно събитие. Не е без значение средата и атмосферата, в която отиваш, за да има усещането за празник, за да има усещането за нещо извънредно, което ти се случва. Че ти си отишъл на това събитие и не можеш друг път да попаднеш в такава атмосфера, казва Тодора Радева.

С проекта "Скритите букви" направихме уникалните букви от кирилицата във формата на пейки, които поставихме на ежедневния път на всички граждани на града. Тоест изкуството буквално излезе сред хората. Литературата също, защото всяка една от пейките беше свързана със стихотворение на съвременен български поет. И така идеята да се създадат в града места за четене, места, които ти можеш да видиш по пътя за работа, но да те заинтригуват, да седнеш, да видиш табелата със стихотворението. Да си направиш среща след това с приятели на това място, да си донесете книги, обясни тя.

"Литературни срещи" е последният проект на фондация "Прочети София". Това е един нов формат, който искаме да правим три месеца през годината - през април, юни и ноември. И във всеки един месец събитията са различни по формат и различни като вид. Разбира се, не беше случайно, че първото издание на "Литературните срещи" беше с почетен гост Олга Токарчук - носителката на Нобелова награда за литература, изключителна писателка. Освен това, както се оказа, изключителен човек, защото общуването с нея, не просто с текстовете й, а с нея самата, беше невероятно. Наистина невероятен, интелигентен, чувствителен човек, с усещане за кризите на настоящето. Беше голямо богатство за нас и много ценно, че тя беше гост в България, разказва Тодора Радева.

А проекът „Литературни маршрути“ тръгна отново от пейките - букви, от скритите букви. Защото през 2018 г., когато поставяхме пейките на различни места в София, те затова бяха скрити, защото трябваше човек да ги намери. И да открие буквата, да открие текста, който сме свързали с буквата и да открие места в града, които са приятни и свързани по някакъв начин с литературата. И затова решихме, че един такъв маршрут, който да мине през няколко от пейките, които бяха поставени в началото, и в същото време да говори за литературните места около него, ще бъде много хубава идея, казва тя.

Моята идея за тези маршрути е да каним всеки път различен водещ на маршрутите. Тъй като това е специфично познание, което ти трябва - дълги години да си изследвал нещо, да познаваш детайлите. Да не спираме до основни неща, които могат да се прочетат в Уикипедия. А просто да каним хора, които от години са влезли в детайли, които могат да правят неочаквани връзки, които могат да представят и контекста. Не само конкретната личност, но и времето, в което е живял. Кръгът от хора, с които се е срещал. Каква е била София по това време. Каква е била цялата ни културна история. И затова ние започнахме от 2019 г. да си правим всяка година сезон на "Литературните маршрути". Традиционно започваме на 11 май и до октомври месец, докато е хубаво времето. Има хора, които буквално идват на всичките маршрути, защото всеки път е различно, казва Тодора Радева.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови