Природозащтници на протест, искат закриване на Делфинариума

OFFNews 24 август 2019 в 15:01 3291 3

Природозащитници излязоха на протест с настояване делфинариумът във Варна да бъде затворен. 

Според тях се злоупотребява с делфините, като ги държат в плен за представления и бизнес. 

Въпреки демонстрацията пред сградата на делфинариума, представленията не бяха отменени.

Припомняме, преди седмици новородено делфинче почина пред очите на посетители на кафенето, което осигурява видимост към басейна под водната повърхност. Природозащитниците са категорични, че шоуто е вид експлоатация, а сградата е твърде тясна за делфините, които имат нужда да плуват по 150 км на ден.

Тук са принудени да живеят в басейнче от 12 метра и когато шоуто свърши, вие се прибирате вкъщи, а те остават тук цял живот, негодуват екозащитниците.

От Делфинариума твърдят в писмо до медиите, че никога новородените делфинчета в Делфинариума, както и техните майки, не са участвали в представления. В първите месеци на развитието си, бебето не се отделя от майка и си и тя не позволява на никого да се доближи до него. 

Варненският делфинариум функционира съгласно действащото българско законодателство. Всички питомци в него са родени при нас или са дошли от други делфинариуми, като две от тях обитават Делфинариума от самото му откриване - преди 35 години. За обитателите се полагат компетентни грижи от единствените в България тесни специалисти по водни бозайници - биолог и ветеринарен лекар. Рибата, с която храним нашите питомци, се доставя от специализиран доставчик от Холандия, който снабдява и други делфинариуми в Европа, и бива подложена на биологични анализи и контрол. 

Делфини, обитаващи делфинариуми, не могат да бъдат пуснати в дива среда, защото няма да се
приспособят към нея. Делфините в Делфинариум Варна, както и във всички други делфинариуми по света, са родени и отгледани в питомна среда. В тези условия те живеят много по-дълго, отколкото в дива среда.

Само за първите 7 месеца от 2019 г., по бреговете на българското Черноморие са изхвърлени над 40 мъртви малки и големи делфини, в следствие на заплитане в рибарски мрежи и замърсявания, твърдят от още дружеството. 

От Екоинспекцията във Варна твърдят, че дейността на делфинариума не противоречи на действащото екологично законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

3

barin

25.08 2019 в 17:41

Delfinariumat he tryabva da zatvaria. Predstavleniata as prekrasni. Molya da me izvinite za Latin site bukvi. Na tablets so namam kirilitsa.

4245

1

rrr11

24.08 2019 в 15:46

Като гледам 10-ина кукувици си нямат занимание и са излензали да протестират за нещо, защото е модерно.