Природозащитници настояват ЕК да се намеси заради замърсяването със серен диоксид в България

OFFNews 19 януари 2021 в 17:48 1480 0

Българското правителство нарушава грубо нормативната уредба, която ограничава замърсяването на въздуха със серен диоксид (SO2) и е време Европейската комисия да се намеси, призовават в писмо три природозащитни организации: "Грийнпийс" - България, Екологично сдружение "За Земята" и ClientEarth.

"Освен че не спазват европейското законодателство за чист въздух, институциите в България отказват да вземат мерки срещу замърсяващите централи на въглища — основен източник на серен диоксид" - посочват трите организации.

Според тях "практиката да се издават щедро разрешителни на въглищните централи - като изключение от нормите за вредни вещества в атмосферата - не е спирала."

"Пример, че липсва приоритизиране на здравето на хората е и отношението на институциите към ограниченията и за друг вид емисии от централите на въглища — въглеродния диоксид — който има своето отрицателно влияние върху климата. Битува мнението, че въглеродните квоти, които са условие централите да работят, всъщност излишно оскъпяват произведеното електричество. Отсъства разбирането, че квотите отразяват здравната и социална цена, която всички плащаме за отрицателните ефекти на тези производства върху човешкото здраве и околната среда" - твърдят от  "Грийнпийс" - България, Екологично сдружение "За Земята" и ClientEarth.

През 2019 г. Европейската комисия сезира Съда на Европейския съюз за системното превишаване на допустимите прагове за SO2.

Същата година сателитни данни на НАСА, анализирани от „Грийнпийс" – Индия, наредиха страната ни в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид.

Природозащитниците са на мнение, че "единственият начин българското правителство да се справи с проблема си със серния диоксид е да премине към възобновяеми източници на енергия. Вместо това то позволява на три централи да отделят огромни количества SO2 за неопределено време."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки