Принципът на Мечо Пух ''Колкото повече, толкова повече'' в бойната авиация не винаги е добър

OFFNews 12 октомври 2020 в 13:41 1815 0

Намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета Ф-16 трябва да бъде добре обмислено. Това каза за БНР новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения.

По думите му подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

По първия въпрос генерал-майор Петров припомня, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини. Той подчерта, че трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен.

Само преди дни генерал-майор Димитър Петров стана началник на ВВС. Ако плановете за модернизацията вървят, той ще е първият от близо 30 години командир на авиацията, който ще посрещне нова техника. 

Ген. Петров обаче е категоричен, че за евентуалното придобиване на допълнителни 8 изтребители от "Локхийт Мартин"  има технически подробности, които трябва да бъдат обмислени.

„Вижте, това е въпрос, който трябва преди това сериозно да бъде обмислен и да се намери оптимално решение. Позицията на Мечо Пух - „Колкото повече, толкова повече“, при такива сериозни неща като авиационна техника и бойна авиация, не винаги дава добър резултат. Така че, нека да се огледат нещата. Наистина, на пръв поглед - повече самолети е по-добре. Но зависи и тези самолети как ще бъдат осигурени ресурсно. Затова трябва да се направят много добри разчети. Не само за това колко самолета ще кацнат и къде ще ги приберем. В момента върви процес на проектиране. Но за момента ресурсите, които имаме заделени за логистично осигуряване на самолетите, са за осем самолета. Тоест, правителството, като реши да купи още осем, ще трябва да се заделят и съответните ресурси и за другите самолети. Така че да може да се експлоатират пълноценно“, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови