Приета е програма за доброволци при бедствия, включват и младежи до 18 г.

OFFNews 12 октомври 2022 в 15:54 744 0

Доброволци

Снимка Pixabay

Предвижда се разширяване на възможностите за финансово обезпечаване дейностите на доброволните формирования.

Правителството прие национална програма за развитие на доброволните формирования за овладяване на бедствия, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Тя е за периода 2022-26.

Проектът на Национална програма е изготвен в изпълнение на Стратегията за развитие на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и други извънредни ситуации в Република България за периода 2021-2030 г.

Акцентира се основно върху повишаване капацитета на доброволните формирования за извършване на дейности при пожари, бедствия и извънредни ситуации, обучението и подготовката на доброволците, повишаване обществения престиж на доброволните формирования, насърчаване на работодателите за участие на техни служители в доброволни формирования и не на последно място - активизиране и насърчаване работата с младежи до 18-годишна възраст за осигуряване на ресурс от бъдещи доброволци.

Предвижда се разширяване на възможностите за финансово обезпечаване дейностите на доброволните формирования, както и възможност за провеждане на обучение в извънкласна форма на младежи до 18-годишна възраст за приобщаване към дейността на доброволците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови