При взрив в метрото лягайте на пода, не гледайте терорист в очите

Столична община с план от мерки срещу тероризма

OFFNews 20 февруари 2018 в 07:01 6574 4

При взрив в метрото не бързайте да слизате, защото не се знае дали е прекъснато контактното напрежение на релсите. Ако се намирате в тунел, закрийте устата и носа си, легнете на пода и се придържайте към съветите на машинистите. 

Това са част от съветите за поведение при терористичен акт или заплаха от такъв, включени в Плана за противодействие на тероризма на Столична община. Документът предстои да бъде гласуван от СОС на 22 февруари, вносител е кметът Йорданка Фандъкова. 

Ако бъдете взет за заложник от въоръжени лица, не им противоречете и спазвайте указанията им. Не се дръжте предизвикателно, последното нещо, което би искал похитителят, е да се наложи да ви убие. Мъртвият заложник не представлява никакъв коз за водене на преговори, обясняват от СО. Препоръката е да се установява контакт с похитителите - да се поиска вода, храна, лекарства, но търпеливо и в никакъв случай да не се засяга достойнството им. 

Съвети

Бъдете внимателни в близост до хара, които са облечени неподходящо за сезона. Следете внимателно мимиките на лицата им. Човек, който се готви да извърши атентат, обикновено изглежда съсредоточен с плътно стиснати устни. 

Не приемайте подаръци от непознати. 

На улицата: ако попаднете в тълпа, оставете се тя да ви води, но при удобен случай се откъснете от нея. 

Разширете ръцете си в лактите, за да може да дишате, ако сте притиснати. 

Ако сте паднали на земята, опитайте да се изправите, ако не можете, свийте коленете към главата си и прикривайте с ръце главата и тила си. 

В градския транспорт: при взрив закрийте носа и устата си с дреха и легнете на земята, за да не се задушите. 

Ако превозното средство, в което се намирате, е превзето от терористи, не ги гледайте в очите и не се вторачвайте в тях. 

Ако някой от терористите захвърли оръжието си, не го вземайте, защото спецчастите могат да ви помислят за един от терористите. 

В самолет: дайте на терористите всичко, което ви поискат, приемете тактиката на пасивното съпротивление, не правете резки движения и не повишавайте тон, при стрелба се скрийте зад седалките, не тичайте. 

Столичният кмет ръководи действията при тероризъм или заплаха на територията на общината,  координирано с Националния оперативен щаб. 

Степените на готовност за реагиране при терористична заплаха за зелена, жълта, оранжева и червена, последната всъщност вече не е готовност, а реагиране.

И при оранжева степен съществува информация за реален риск от терористичен акт. При необходимост се въвеждат ограничения за придвижване на гражданите, посещенията на места, където се събират повече от 50 човека, обществения транспорт и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

20.02 2018 в 11:22

Това пък защо? То все някога трябва да се заговори и за това, аз поне за пръв път виждам такива публични съвети. Всичко си е наред.
Виж, притеснява ме, че антитерористичната операция ще се ръководи от кметица, която твърди че "децата са мъдри", ама какво да правим ... Каквато - такава(((

12335

2

ПешУ

20.02 2018 в 11:21

Тези съвети бяха за времето преди 11 Септември... Както се вижда - вече не са ефективни при новите 'идеи' на терористите...

10372

1

elbarbudo

20.02 2018 в 10:34

Демек скоро да чакаме теракт в София?