При пенсиониране от догодина смятат само дохода след 1997 г.

Таванът за пенсиите пада, обяви министър Бисер Петков

OFFNews 30 март 2018 в 10:10 28534 0

Снимка бТВ

При пенсиониране от догодина ще се взима предвид доходът след 1997 г., за който има данни в регистъра на осигурените лица. Така няма да се наложи да се издирват документи, включително и от отдавна несъществуващи фирми. 

Това обяви социалният министър Бисер Петков по бТВ. Така ще отпадне и таванът за пенсиите, тъй като в края на 90-те е въведен максимален осигурителен доход като естествен регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от максималния осигурителен доход.

Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали системата най-късно до 2037 г., когато при продължаващо застаряване и намаляване на трудещите се ще започне влошаване в баланса й и ще трябва да се вземат нови мерки, уточни министърът. 

По думите му и сега се налага бюджетът се налага да подпомага Държавното обществено осигуряване с 4,2 млн. лв., а субсидията вероятно ще расте. Петков цитира данни на НСИ, според които натрупаните пенсионни права само за 2015 г. са 150 млрд. лв., от които едва 9 са обезпечени в активи в т.нар трети стълб. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови