При 10% заразени ученици ще се преминава към онлайн обучение

Всички възрастни ще носят задължително маски, а най-малките ученици ще останат присъствено в училище най-дълго

OFFNews 24 август 2021 в 17:46 2877 1

Снимка БТА, архив

При 10% заболели ученици ще се преминава към дистанционна форма на обучение, стана ясно на заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, който обсъди Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка.

Социалните партньори приеха единодушно предложените от МОН четири сценария за действие при различните равнища на заболеваемост. Те дадоха и някои конструктивни предложения, които ще бъдат взети предвид при изготвянето на заповедта на министъра за изпълнение на насоките.

Границата за брой заболели, при който ще се преминава към онлайн обучение ще бъде намалена от 15% на 10%. Към дистанционно обучение ще преминават първо учениците от 11 и 12 клас, след това от 8 до 10 клас, последвани от 5 до 7 клас. Най-малките ученици от 1 до 4 клас ще бъдат максимално в училище, освен при достигане на "тъмночервена зона". 

Трябва да се стремим към 50% присъствие на учениците в клас, каза служебният образователен министър проф. Николай Денков. Деца от различни паралелки на един клас ще могат да бъдат събирани в сборна група, но не и между класовете, например 4 и 5 клас заедно.

Ако се намираме в "зелената зона", т.е. под 100 заболели на 100 000 души население, учениците между 1 и 4 клас и децата в детските градини ще могат да бъдат и без маски с решение на педагогическия съвет. В останалите три зони - "жълта", "червена" и "тъмночервена" маските ще са задължителни за всички, съобщи образователният министър. Ваксинираните възрастни също ще носят маски в учебните заведения, тъй като Делта вариантът е по-заразен, допълни той

Министерството на образованието и науката ще се опита да организира присъствено откриване на учебната година за първокласниците в двора на училищата. Но ако страната ни попадне в "тъмночервена" зона с 14-дневна заболеваемост над 500 на 100 000 души на областно или национално равнище, това няма да бъде възможно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!