Президентът по случай 150-годишнината на БАН: Академията има всички основания да се гордее със своите институти и учени

Румен Радев връчи почетния знак на държавния глава на БАН за цялостния и принос за развитието на българското общество

OFFNews 12 октомври 2019 в 21:55 2314 3

Нашите предци създадоха Българското книжовно дружество, водени от благородната кауза да основат „едно средоточие на българските интелектуални сили“, което да изведе народа ни по пътя на „истинната цивилизация и напредък“. Тази морална сила и далновидност на българската интелигенция от онова време – да основе своето дружество още преди да има българска държава, да постави науката в основата на пътя към свободата и прогреса, е здравият генетичен код на БАН. Това заяви държавният глава Румен Радев, който присъства на тържествения концерт-спектакъл “150 години Българска академия на науките”. По думите на президента Академията и днес може да се гордее със своите научни институти и учени, които са национален капитал, призван да отваря вратите на България към света.

По случай 150-годишнината на БАН Румен Радев поздрави учените и връчи почетния знак на държавният глава на председателя на Академията академик Юлиан Ревалски. Отличието е за цялостния принос на институцията за развитието на науката и активната ѝ дейност, за развитие на всички области на живота, както и за изключителната ѝ роля за запазването на материалното и нематериално културно историческо наследство на България.

В изказването си Румен Радев посочи, че съвременната наука изисква все повече ресурси и младите български учени избират нерядко чужди институти, научни центрове и лаборатории, където да реализират своя потенциал и научен принос. А там, където няма силно образование, където не се развива водеща наука и то добре финансирана, не може да има и силна икономика, икономика на високата добавена стойност и висок догонващ устойчив темп на икономическо развитие.

По думите на държавния глава устойчивото развитие изисква днес равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура. „Независимо от количеството на еврофондовете ние никога няма да постигнем икономическо и социално сближаване между Северна и Южна, между Източна и Западна Европа, ако качественото образование и водещата наука са съсредоточени в тесни географски граници“, допълни президентът.

Днес, век и половина след учредяването на БАН, България продължава да се нуждае от своята Академия. От един модерен, дързък, отворен към света център и двигател на духовен и материален напредък, посочи още Румен Радев. „Нуждаем се от вас – нашите интелектуални апостоли и визионери, които да работите така, че нашето общество да се развива, а нашите граждани да живеят по-добре и то с национално самочувствие“, подчерта още президентът в приветственото си слово по случай тържественото отбелязване на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

13.10 2019 в 14:17

Аз па съм сигурен, чи ти нямаш даже "вишо".

12014

2

Кирил Марков

13.10 2019 в 10:08

БАН никога не е вземала правилни позиции по нито един научен въпрос. Тяхната наука е от преди сто години и се повтаря абсолютно безнадеждно!

4534

1

Общинар

12.10 2019 в 21:59

Президента е пич и мъжкар, трябват му обаче по сериозни съветници от онзи Христов.
 
X

Подкастът на OFFNews