Quantcast

Президентът: Отива си трудна година, да вземем от нея гражданската енергия (видео)

OFFNews Последна промяна на 01 януари 2014 в 08:46 8806 20

Росен Плевнелиев - новогодишно слово

Отива си една трудна година за България. Да вземем от нея демонстрирания от българите огромен човешки и морален потенциал и съзидателната гражданска енергия.

Това каза в ногогодишното си обръщение към нацията президентът Росен Плевнелиев.

Публикуваме целия текст на словото на президента:

 

Скъпи сънародници,

 Тази вечер целият свят се обединява от споделената вяра и надежда на новото начало. И ние, българите, на прага на Новата година чертаем планове за бъдещето, като правим своята равносметка.

 Отива си още една трудна година за България. Беше година на граждански протести, три правителства, два парламента и силен миграционен натиск. В тази вечер ние не само сменяме календара, но и оставяме лошото назад, за да тръгнем с доброто напред. От 2013 година нека вземем онова, което я осмисли, а именно – демонстрирания от българите огромен човешки и морален потенциал и съзидателната гражданска енергия. Тази енергия днес е навсякъде и зависи от всички нас да я използваме градивно, в интерес на нацията. Активното гражданско общество успя, защото наложи дебата за справедливостта в държавата и обществената чувствителност към действията на политиците. За всички вече е ясно, че не властта, а почтеността, отговорността и добрите резултати правят политиците силни. Нека отхвърлим безсмислените противопоставяния, наложим приемственост в управлението и се обединим около добрите идеи, които да придвижат страната ни напред. Единството на нацията е волята и решителността да постигнем националния идеал заедно. Разделението ни отдалечава от верния път.

 2013-та беше годината на поставените от гражданите въпроси и на обществената енергия. Сега идва ред на отговорните решения. Нека умножим, а не да пилеем народното доверие. Да върнем политиката на ценностите, като се вслушаме в гласа на обществото и последваме гражданите, които отварят нова страница в демократичната история на страната и слагат край на безразличието и оцеляването поединично. Прогресът е колективно усилие. Само заедно можем да изградим демокрация от европейски тип и справедлива държава с просперираща икономика.

 Днес е важно да намираме точките на съгласие, като търсим обединение и напредък по значимите за обществото теми. Да надградим демократичните механизми и институции така, че те да произвеждат повече демокрация. Да подкрепим истинските патриоти и тези, които са готови да дадат, а не да вземат. Да дадем път на младите, предприемчивите и добрите хора, като умножим делата им. В съвременния свят успяват знаещите и можещите, успяват сплотените и уверените в способностите си. С посветеност и постоянство, стъпка по стъпка, да градим България.

 Важни са не месиите и популистките обещания, а способността на институциите да налагат ред и правила за всички, като работят професионално и последователно, независимо кой е на власт. Само доброто управление с грижа за хората ще направи страната ни по-богата. Гражданите ясно и недвусмислено дадоха реалните „опорни точки“ за това кои са проблемите и в каква страна искат да живеят. Те искат достойна работа, доходи и справедливост в родината си, а не еднопосочен билет за чужбина.

 Трябва да си даваме сметка и къде сбъркахме, но и какво постигнахме в годините на прехода. Вече не сме изолирани зад „Желязната завеса“ – напротив, никога не сме били по-свободни. Принадлежим към най-прогресивната общност от държави – Европейския съюз. Тази промяна не бе осъществена толкова от политическия елит, колкото от хората, които се обединиха за свобода, демокрация и европейско развитие. Изпълнихме заръката на Левски, Ботев и плеяда български патриоти да бъдем член на достойното семейство на европейските народи. Но все още не сме изпълнили техния завет за „чиста и свята Република“. Не е вярно, че българите нямаме цел. Възрожденците и будителите отдавна зададоха посоката и целта. В това народът е обединен като един! Апостолът даде идеала и решението, когато написа: "да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили". През изминалата година гражданите отново ни припомниха какво означава това – свобода, демокрация и европейско развитие, морал в обществено–политическия живот, справедлива държава с работещи за хората институции и социалноотговорна икономика. Нека не допуснем никой да ни отклони от завета на будителите и да постави под въпрос смисъла и пътя, по който вървим. Зависи от всеки един от нас.

 Българската нация винаги е била способна на актове на гражданска доблест, които ни дават заслужена гордост и авторитет. Днес, когато родината ни трябва да предложи закрила на хора, бягащи от ужаса на войната, нека отново покажем съпричастност и помогнем на изпадналите в беда. За да бъдем такива, каквито винаги сме били: „скромен, но смел народ, дал несравним пример за кураж и човечност“. За да чуят и децата ни някой ден, така както аз чух от наследниците на спасените български евреи: „Благодаря ви, че ни има!“.

 В тази вечер, в която сме заедно с най-скъпите си хора, пожелавам на всички национална сплотеност и солидарност такава, каквато имаме и пазим в семействата си. Да не позволяваме различията да се превръщат в бариери, а трудностите да ни разделят. Във всяко семейство изпитанията се преодоляват с обединение, с взаимна подкрепа и любов. Така е и в обществото, необходимо е взаимно уважение, хуманизъм, вяра в доброто, в националния идеал и в общочовешките ценности.

 Нашият път е път на славен и сплотен народ, който неведнъж е преодолявал изпитанията на времето. На всички българи, където и да са те по света, пожелавам здраве, благоденствие, мир и разбирателство. Нека винаги се водим от вярата, че добрите дни за нашата Родина предстоят.

 Честита Нова година!

 

 

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2014 в 00:05

"Демократичните механизми на парламентаризма са основополагащи за изграждането на бъдещата евро-атлантическа зона...наедно с демократичната реформа , която предстои. За това е нужен потентен институционализъм"...каза още президента *утьо Маринкин и всички го разбраха.

02.01 2014 в 19:55

След „колорадския гаф“ в края на 2012 г. съвсем естествено погледите на всички с достъп до телевизор навръх Нова година бяха приковани в словото на президента. Първоначално останахме малко разочаровани, че е избрал стерилната атмосфера на Гербовата зала вместо миналогодишния разчупен интериор и Power Point презентацията с крадени от интернет снимки. Не се очертаваше да ни развесели с някой от обичайните си гафове. Очевидно си беше взел поука и бе заложил на безопасното. Стои прав пред трибуна, чете от аутокю, а зад него се вижда само гербът на България на неутрален фон. Няма как да сбърка, нали?

Започна в обединителски дух. „Ние, българите, на прага на Новата година чертаем планове за бъдещето, като правим своята равносметка.“ Рекохме си: „Най-накрая ще си влезе в ролята на държавен глава на всички сънародници, ще напипа верния път към сърцата дори на противниците си.“ Но не би. Макар да избяга от сложните технически средства и екстравагантния декор, г-н президентът не можа да избяга от себе си. Колкото и да се стремеше към неутралност, не успя да се въздържи от пристрастни политически внушения. Каза, че изминалата година е осмислена от „събудената гражданска енергия“. Един вид – в страната нищо смислено не се е случило освен протестите, а пък преди тях никой не се е борил срещу нищо. Вметна и едни „опорни точки“ ей така, мимоходом, за да напомни за най-голямото уж разкритие на протестиращите срещу управляващите. (Те са нещо като новото „Кой?“, което се поизтърка.) Натърти и на нашето „европейско развитие“, само забрави да сложи пред него „граждани за“, а след него „на България“. Получава се позната абревиатура.

Заля ни с клишетата като „морал“, „почтеност“ и „демокрация“ (много напомнящи на риториката на протестиращите), без да ни каже нищо конкретно. Накичи се с отразената светлина на възрожденските идеали, приши се и на Ботев и Левски и ни се скара, че не сме изпълнили идеала на Апостола за чиста и свята република. Какво прави той в управлението Ӝ тогава? И как допринесе за чистотата и святостта Ӝ като министър на ГЕРБ? Обикновеният човек ли е виновен, че партията му гази споменатите идеали три години и половина? От технократ като него очаквахме повече думи за благоденствие и върховенство на закона, а не абстрактно морализаторстване. Накрая се получи безсмислено празнословие, а между хората и президента им зейна отчуждение.

Почти никой не си позволи да говори политически навръх Нова година, колкото и да е закъсал за популярност. А президентът нямаше право. Кой му написа опорните точки за словото, кой? И нарочно ли беше този уклон на г-н Плевнелиев, или наистина не се усеща как в такива ситуации се саботира сам заедно с институцията, която представлява?

02.01 2014 в 12:27

Хайде дано през тази година имаме нов президент.

02.01 2014 в 02:06

Йончев, засрами се.

Пуснали сте скрипт, който автоматично начислява плюсове при кликане на минус под определени теми, и обратното - автоматично начислява и минуси при кликане на плюсове.

Стига с тия бай ганьовскщи номера!

01.01 2014 в 22:56

На Чехльо офшорлиев не му следя нагласените от пеарки изяви. Назначен от Тиквоча, финансиран от Сингапурски, с вид на льохман. Никакво достолепие, никакво държавническо излъчване, никакъв достоен ход. Прилича на момче за поръчки, не на президент. Досадно. ИМПИЙЧМЪНТ.

01.01 2014 в 22:28

Президентът каза каквото трябваше да се каже. Платените тролове, и десет хиляди реда да напишете в коментар, пак няма да засенчите истината.

01.01 2014 в 15:15

Обаче платените тролове избухнаха срещу Президента. Явно доста е изнервил комунистите с речта си от вчера... :)

01.01 2014 в 13:44

за нас гражданската енергия, а за вас държавните пари!!

....този има усмивката на Софиянски, усмивка издаваща спокойствието на финансовото благополучие

01.01 2014 в 12:33

тоя тиквеник какъв президент може да е тоя само Путин ще ни оправи нас или някои Китаец........БГ е един голям кенеф и държава на мафията браво на народните представители и всички отговорни за това ..........

01.01 2014 в 12:23

Много хубаво обръщение прочете, евалла на автора! И една препоръка към журналистите: като пишете за тоя хамстер, поне слагайте кавички на "президент", че обиждате институцията.