Президентът осъди взривяването на Нова Каховка: Виновните трябва да понесат отговорност

OFFNews 08 юни 2023 в 08:37 3446 7

Радев
Румен Радев и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Президентът Румен Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка, за което Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, представлява сериозен риск за околната среда и за сигурността на Запорожката атомна централа. Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта Румен Радев.

Близо 6000 души са евакуирани след разрушаването на стената на огромния язовир.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за незабавна намеса на международните хуманитарни организации за справяне с последиците от разрушаването на язовир "Каховка" и окачестви като провал липсата на реакция от ООН и Червения кръст.

„Ако международните организации не дойдат в зоната на бедствие, това означава, че те не съществуват изобщо, или че са неспособни“, каза Зеленски.

Световната банка ще подкрепи Украйна, като направи бърза оценка на щетите и нуждите на хората в засегнатия район. Висш служител посочи, че разрушенията имат много сериозни последици за осигуряването на основни услуги и за околната среда.

Украинските власти съобщиха, че над 5900 души са евакуирани от наводнените райони. Засегнати са 30 населени места, от които 10 под контрола на руските сили.

Според руския посленик във Вашингтон Анатолий Антонов в американските медии се провежда целенасочена кампания за дезинформация за станалото в Каховската ВЕЦ, като целта е прехвърляне върху Русия на отговорността на Украйна.

Антонов обвини властите там, че са извършили терористична атака, довела до мащабни наводнения и екологична катастрофа и отбеляза че "вашингтонските покровители на Киев никога не го критикуват, а поощряват всички удари, от които страдат руснаци".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

9

6екеr4о

08.06 2023 в 14:08

Страшен гьонсурат е тоз пРезидентин, не му пука дори отново да се плюнчи около У̀рсула Гѐртруд фон дер Ла̀йен!?

12407

8

Bad Horse

08.06 2023 в 11:02

Има алтернативен свят в който Украйна започна войната, те свалиха холандския самолет, и естествено са нацисти прикриващи се зад еврейски президент, а Владимир Владимирович в хуманен и мъдър политик, но понякога съветниците му го заблуждават. Изпийте кило водка и си ударете главата няколко пъти в стената да ви падне достатъчно IQ-то, и сега си представете какво е да живеете в този свят. Яко нали?! Руский мир! Естествено че украинците сами взривиха стената. Защото видяха че прехваленото им настъпление закучи, загубиха амнайсе Леопарда (и няколко трактора) и искат да се прикрият на юг от нашите бацани.

Какво не е ясно? Русия контролира ВЕЦ-а, както и отсечката от стената където беше пробива. Русия качи нивото на водата до максимум, за максимум поражения. Руските блогъри се хвалят, че руснаците са пробили язовира. Но какво от това? Укро-фашите са виновни за разлива. Ако си кротуваха под Янукович, нищо от това нямаше да се случи.

345

7

Джендо Джедев

08.06 2023 в 10:30

Проклетия,

Нещо не ти се разбира какво пишеш. Що така? ;)

345

5

Джендо Джедев

08.06 2023 в 09:42

Опа, проклетия, ама как ще гризнат дръвцето, както твоите рашки или по-малко? :D

345

4

Джендо Джедев

08.06 2023 в 09:41

А преZидентчето що не споменава кой е виновен, м? Чунким не се знае!

1236

1

БотоксПутю

08.06 2023 в 08:47

Осъдил, защото Путю му казал, че украинците са взривили стената.