Президентът: Образованието не трябва да работи на пазарен принцип

OFFNews 06 февруари 2024 в 16:33 816 0

президент

Снимка Пресцентър на президента

Президентът Румен Радев и студентите.

Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип, а е въпрос на институционална и обществена отговорност към бъдещето на България.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с ръководството и членове на Националното представителство на студентските съвети, цитиран от пресцентъра си. НПСС е единственият законоустановен национален орган за защита на правата и интересите на над 230 000 студенти, които се обучават в системата на българското висше образование.

По време на срещата президентът Радев подчерта, че държавата е в дълг към младите хора, а развитието на обществото и икономиката изисква подготвени кадри от българското висше образование. Той посочи още, че държавните инвестиции в тази посока са вложения в качеството на човешкия капитал у нас и в просперитета на страната ни.

"Нелогично е да не може да се отделят достатъчно пари за висшето образование и студентите и не можем да очакваме качествено образование, което да се появи от само себе си", посочи още държавният глава.

Студентите поставиха редица проблеми, с които се сблъскват в своето ежедневие като условията на живот в много от общежитията в страната, високите сметки за електроенергия, които се налага да заплащат, тъй като студентските общежития са със статут на небитови потребители. Повдигнати бяха също така въпроси, свързани с крайно недостатъчните места за специализация държавна поръчка за младите лекари, неравнопоставеност в получаването на стипендии за висок успех между различните университети, както и ниския размер на получаваните стипендии, за създаването на организация за участие на студентите в платени стажове и за адекватно заплащане на труда им при участие в различни научни проекти.

След края на срещата студентите връчиха на президента Румен Радев статуетка на Свети Георги Победоносец за приноса и активната работа на президентската институция със студентските организации, допълват от "Дондуков" 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!