Президентът: Народ, който допусне да пренапишат историята му, губи свободата си

OFFNews 03 март 2023 в 19:41 7847 24

тържествена заря-проверка

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Президентът Румен Радев на тържествената заря-проверка по случай 3 март

Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Това заяви президентът Румен Радев в словото си за националния празник - 3 март.

„Нашето призвание е не да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България", добави президентът. Той участва в тържествената заря-проверка по повод празника, на площад "Народно събрание".

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. По думите му, преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император съкрушава османската империя.

Войната с миналото е път към саморазрушаването, смята Радев.

Историята не е слугиня на политиката, тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители и опълченци, строители на съвременна България, възкресиха родината, те пишеха история. Наш дълг днес е да я опазим от безродници и осквернители, заяви държавният глава. - За това днес отдаваме почит на нашите национални герои, на воините от армията на Царя Освободител, на всички онези, които век и половина градиха и браниха България, каза още той.

Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната, намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар, а други се опитват да превръщат чистата и свята република в безотговорен политически театър, каза държавният глава.

Президентът припомни, че преди век и половина възрожденците са се захванали да градят държавността на България. „Стожерите на тази нова България бяха просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ – Мизия, Тракия и Македония", обясни Радев и добави, че днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки.

Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди, заедно, освобождаваха родината ни. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се вият други знамена, освен родният трибагреник, каза президентът.

По време на церемонията всички на площада пред Народното събрание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

В церемонията участваха Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря-проверка бе бригаден генерал Пламен Йорданов – началник на щаба на Сухопътните войски.

В строя бяха знамената светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

Сред присъствалите на церемонията бяха също вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, служебни министри, високопоставени военнослужещи, духовници, дипломати. За да наблюдават церемонията, бяха дошли и множество граждани.

По-късно президентът ще бъде домакин на традиционния официален прием по случай националния празник, в Централния военен клуб в София.

Церемония по издигането на националното знаме по повод Трети март се състоя по-рано днес пред Паметника на Незнайния воин в София, а след това беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

27

REXX

04.03 2023 в 21:27

Мда, почнаха да се отварят очите на хората какви са ги вършили руснаците и колко са ни "освободили" и говорящята Московска глава се активира. Никога не сме имали по-негоден президент от тоя. Направо ме е срам че сме сънародници.

645

26

wakeup

04.03 2023 в 15:35

Българската история отдавна е пренаписана от покровителите на зеления чорап преди 145 години Сега трябва да се напише истинската история за да не живеят и следващите поколения с лъжата с която живяхме ние Надявам се името на този предател да влезе с позорното му поведение в тази нова история на БГ

2099

25

Mateevk

04.03 2023 в 09:44

Това ***************** вече надмина себе се в празнословието и оскверняването на всичко българско! Съгласен съм с коментара по-долу, че не може да вървим напред, взирайки се само в миналото си. Но това се получава, когато това минало е дълбоко изопачено, когато историята ни е напълно фалшифицирана. Зщото историята трябва да служи да опознаеш себе си по-добре като народ и да си извлечеш съответни поуки - и от хубавати и от срамните поякога епизоди в тази история. Народ с цензурирана и писана от друг история обаче няма ни свобода, ни бъдеще.

10212

22

Човека

04.03 2023 в 02:40

Гаварит масква

2005

21

офф0

04.03 2023 в 01:05

я бягай във външния руски кенеф, където ти е мястото!

1028

20

Груйо

04.03 2023 в 00:59

О Мунчо

Чорап зелен от БКП роден!
Къде е границата на позора?
Агент на Путин осветен
ти си директно за затвора!

Къде остави войнска чест?
Пагоните съдра в тайгата.
От Газпром чакаш блага вест,
Решетников, да ти даде заплата.

Къде подкарваш ни, фатмако?
Пращи от рубли твоя джоб
в тоталитарната клоака,
при кремълския мизантроп.

И пак пенявиш се навъсен,
уж натовски си генерал,
а, драпаш със чорапа мръсен,
рашизма браниш озверял

Обличай ватенката мазна
Зове те робския нагон.
От тебе носи се миазма
И тежък дъх на самогон.

Ушанка нахлупи дълбоко
и марш към близкия вокзал.
Вземи си Нинова и Боко
и дружно скачайте в Байкал.

А Митрофанова те стиска,
за сбогом цуни я в уста,
България в Европа иска
А не в сибирските блата.