Quantcast

Президентът към журналистите: Бъдете с непокорен дух и нецензурирана съвест

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2020 в 12:43 1074 0

"Отговорността на журналиста пред аудиторията е да информира безпристрастно, да разкрива нови хоризонти, да анализира и критикува, но винаги уповавайки се на своята собствена съвест. Само с талант и труд това е трудно постижимо, трябва и смелост да рушиш догми, да преодоляваш ограничения и да оставаш верен на своите убеждения".

Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си на церемонията на "Дондуков"2, на която награди с Почетния знак на държавния глава журналиста от БНТ Даниела Кънева, дългогодишния преподавател по журналистика проф. Лилия Райчева и режисьора Милен Гетов за техния значим принос към българската журналистика.

Президентът Радев заяви, че дължим признание на онези журналисти, които с труд, талант и кураж в продължение на годините доказваха, че медията и обществото са съюзник в търсене на новото, в отстояването на истината, в защитата на неотменните права и ценности.

Румен Радев изтъкна, че наградените днес свързваме с едни от най-добрите традиции и високата класа в българската журналистика. Президентът допълни, че тяхната дейност е пример за отстояването на смисъла и честта на професията и безспорно могат да бъдат наречени съвременни будители. Държавният глава посочи, че отличията са признание за техния безспорен професионализъм, успехи и ценностен мироглед, отдадени изцяло на интересите на българското общество. Президентът каза още, че високите професионални и обществени оценки ще мотивират повече български журналисти да бъдат изразители на непокорния дух и нецензурираната съвест.

„Силата на телевизията да привлича и да възпитава многобройна публика личи в поредицата знакови продукции, плод на таланта на Милен Гетов“, заяви държавният глава.

Доайенът на българската журналистика получи отличието на президента за неговия значим принос към българската журналистика, за отстояване на високи художествени и нравствени стандарти в културния и обществен живот на страната и по повод отбелязването на неговата 95-годишнина.

Даниела Кънева беше отличена от държавният глава за значимия принос към българската журналистика, за отстояване на професионализма и достойнството в българската медийна и обществена среда. Стотиците й репортажи са класически образци на интелигентна, вдъхновяваща и отговорна към зрителя публицистика, подчерта президентът Радев.

Държавният глава изтъкна, че визията на Лилия Райчева за качествена журналистика оживява в създадените от нея телевизионни предавания, сред които е и известното на всички българи „Минута е много“. Проф. Райчева бе удостоена с Почетния знак на президента за своя значим принос към българската журналистика, за отстояване на високи художествени и образователни стандарти в развитието на обществото и по повод отбелязването на нейната 70-годишнина.

От името на удостоените с Почетния знак на президента Даниела Кънева определи отличията като жест и признание към работата, която журналистите в България са призвани да вършат.

„С малко изключения и много изпитания във времето България винаги е била земя на силни журналисти. Надявам се в новото поколение да се появят хора, които гледат на нашата професия като на призвание“, заяви още тя.