Президентът е опростил задължения за близо 400 хиляди лева

OFFNews 09 декември 2015 в 13:00 3717 4

Снимка Архив

Държавният глава Росен Плевнелиев е опростил задължения на граждани към бюджета за около 380 хиляди лева, съобщават от президентството.

Преобладаващата част от молителите са в изключително тежко здравословно или социално-битово положение и нямат перспектива да платят задълженията си към държавата.

Това става ясно от отчета за дейността на Комисията по опрощаване на несъбираеми държавни вземания (КОНДВ).

Комисията работи от 2012 година и е одобрила малко под 200 молби, въпреки че при нея са пристигнали над 1100. Сред най-честите случаи на опрощаване са задължения на майки, които са получавали обезщетения през втората година от майчинството си, въпреки че децата им са посещавали детска ясла.

За опрощаване на неплатени здравноосигурителни вноски са постъпили 60 молби, от които опростени са 19 броя.

Опростени са 37 от задълженията по подадени 76 молби, свързани с неправилно получени суми като социални и целеви помощи.

За неплатени данъчни задължения (върху недвижими имоти, МПС, ДОО, ДДС и патентен данък) в Администрацията на държавния глава са подадени 110 молби, като са опростени задълженията по пет от тях.

Разгледани са 57 молби за опрощаване на неправилно получени суми за лични пенсии за осигурителен стаж и възраст, наследствени пенсии и неправилно получени инвалидни пенсии и добавка към пенсията на починал съпруг или съпруга. От тях 13 молби са уважени, отчетоха от Комисията.

КОНДВ се е произнесла също така по 83 молби за опрощаване на глоби и имуществени санкции, наложени от органите на КАТ, митнически органи, актове на държавните горски стопанства и ИА „Рибарство и аквакултури“. От тях задължения са опростени по 8 молби.

От Комисията констатират, че преобладаващата част от гражданите, потърсили опрощаване на задълженията си, не злоупотребяват с това правомощие на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!