През празничните дни се очаква бум на изгубени домашни любимци

„Четири лапи“ съветват как да предпазим четириногите си приятели от стреса, който причиняват пиратките и фойерверките

OFFNews 21 декември 2021 в 17:20 2399 0

Снимка pixabay

В дните между Коледа и Нова година се очаква пик на изгубените домашни любимци заради стреса, който предизвикват фойерверките и пиратките. Затова от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ съветват собствениците на кучета, котки и други домашни любимци, да ги предпазят и да намалят стреса им покрай празничната пукотевица.

„Според проучвания, всяко второ куче изпада в панически страх при гърмежите, съпътстващи празничните дни преди и след Нова година. Когато животното е навън, рискът да се отскубне от повода и да избяга не трябва да бъде подценяван,“ обяснява д-р Марина Иванова от „Четири лапи“.

„Паническите пристъпи се характеризират с учестено дишане и загуба на ориентация. Инстинктивно животното търси най-близкото място, в което да намери сигурност и да се скрие. Не са рядкост и случаите, при които загубило ориентация куче излиза на пътното платно и става жертва на инцидент“, каза още тя. 

За да бъдат предстоящите празници само повод за радост, експертите на „Четири лапи“ съветват собствениците да извеждат своите кучета на кратки разходки на познати места, в светлата част на деня и само на повод.

Оборудването на домашния любимец с проследяващо устройство и светеща каишка е добра защита срещу изгубване, а идентифицирането с микрочип, освен че е задължително по закон, е и най-добрият начин да бъде открит собственикът на изгубено четириного.

От „Четири лапи“ също така споделят и някои прости стъпки, които собствениците на изгубили се кучета е добре да предприемат:

„При пристъп на паника домашният любимец често побягва към дома или се скрива в най-близката гъста растителност. След като паниката поотмине, животното обикновено се връща на мястото, където се е отделило от собственика си. Затова е добре, още от самото начало, в търсенето му да се включат повече хора. Един да остане на мястото, където за последен път е видян четириногият любимец, а останалите постепенно да разширяват кръга на търсене, като задължително първо се проверят познатите маршрути към дома. Още в началото на търсенето е добре да бъдат пуснати снимки на изгубеното животно в социалните мрежи и специализираните сайтове с обяви, като също така се следят и публикациите за намерени животни,“ споделя д-р Иванова.

Ако въпреки всичко в рамките на няколко часа домашният любимец не бъде открит, трябва да се пристъпи към разлепване на обяви със снимка в кварталните зоомагазини, ветеринарни клиники, супермаркети или спирки на градския транспорт, както и да бъде потърсена информация от най-близките приюти.

За да се намали стреса на четириногия член на семейството вкъщи, лекарите на „Четири лапи“ съветват да се затворят плътно прозорците и да се спуснат завеси, за да се намали шума и ярката светлина.

Също така, да се осигури спокойно и тъмно място, наподобяващо бърлога, в което домашният любимец да може да се скрие и да се чувства защитен – за предпочитане в килер, баня или дори под леглото. Нивото на стрес може да се понижи, ако пуснете успокояваща музика, както и като галите, гушкате и говорите успокоително на своя питомец.

От „Четири лапи“ препоръчват употреба на успокоителни за животни само след консултация с ветеринарен лекар, който познава добре темперамента на животното. Не бива да бъдат забравяни и отглежданите навън кучета и котки, като съветът на специалистите е да им се осигури защитен от шума подслон, в който животните да се чувстват сигурни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!