Превозвачите в туризма излизат на протест

OFFNews Последна промяна на 19 май 2020 в 08:11 2709 2

Собственици на фирми за случаен превоз ще протестират с шествие на автобуси от 12.00 ч днес в София. Причината за недоволството им е, че браншът, който е силно засегнат от кризата с коронавируса, не може да се възползва от мерките, обявени от правителството в помощ на бизнеса.

От Националното сдружение „Случаен превоз“ са информирали правителството още на 18-ти март за проблема, но до този момент те остават нечути, каза председателят на организацията Радка Мандилова пред програма Хоризонт на БНР. Тогава в писмо до институциите от бранша са настояли фирмите да бъдат освободени от вноски към бюджета по време на кризата, за да могат да изплащат заплати. Според нея част от фирмите не могат да обслужват кредитите си.

"Сега сме изправени буквално пред фалит. Нашите призиви към правителството да ни обърне внимание останаха нечути. В момента имаме само входящи номера и нищо повече. Това поведение на държавата показва ясно, че или тя не знае за нашето съществуване, или отказва да го приеме", каза още Мандилова.

Според данните обявени от нея, около 15 000 души работят в близо 1000 фирми за туристически превоз и не могат да се възползват от мярката 60:40, защото фирмите реално нямат никакви приходи. Мярката за безвъзмездна финансова помощ от Програмата за иновации и конкурентноспособност също е неприложима за бранша, тъй като размерът ѝ бил недостатъчен за превозвачите.

В София протестът ще започне на бул. "Цариградско шосе" при Интер Експо Център в 12.00 ч., като се очаква шествие от над 100 автобуси да премине през центъра на града, покрай Парламента и Министерски съвет. Предвиждат се протести още и в Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

2

Стефан

19.05 2020 в 10:03

До края на седмицата ще излязат на протест производителите кламери, и ще поискат ддс 2%. Зер без тях ще спре администрацията. Ще го получат.
После ще протестират карачите на плажни банани - без тях ще спре туризмът, и бюджета ще рухне.
После чистачките на гаровите нужници ще поискат "достойно заплащане". И както медицинските сестри чуят за това, тутакси ще се надигнат професионалните мамчета.
С право, разбира се.
Таксиджиите няма да понесат убийството на пъдпъдък от румънски тир, и ще подкрепят турските си колеги.

Борисов, ти накъде вървиш?

7671

1

Hissarion

19.05 2020 в 09:05

Какви са пък тия и с какво точно се занимават?