Превала остава затворен, отварят прохода днес. Пуснаха тока в Доспат след 40 часа, от снощи там няма вода

Много селища са без електричество, бедственото положение в област Смолян е в сила и днес

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2019 в 11:43 5190 0

Снимка http://smolyanpress.net

Трафикът през Пампорово започва да се възстановява. Автомобили се пропускат контролирано.

20 военни започнаха разчистването на Превала тази сутрин, със задачата за отварянето му са ангажирани и екипи на "Гражданска защита" в областта. Надявам се в днешния ден да успеем да отворим прохода, каза инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на АПИ пред "Фокус".

Област Смолян остава в бедствено положение.

Тази сутрин беше възстановено електрозахранването в община Доспат, която остана 40 часа без ток, а от снощи - и без вода. Екипите на ЕВН ще продължат работата по отстраняване на авариите и възстановяването на електрозахранването и в община Борино. Жителите на село Мугла четвърти ден са без хляб, без път и от петък - без ток. Много селища остават без ток. Продължават и възстановителните дейности в Баните.

В събота Електроразпределение Юг възстанови захранването на Сърница чрез мобилни агрегати. Днес ще бъде доставен още един мобилен генератор в града.

Военните са подновили работа тази сутрин 7:30 ч., съобщи Министерството на отбраната. Те осигуряват проходимостта на пътя от Смолян през Превала, където снежната покривка е около 60 см., с роторен снегорин и полева земекопна машина. С тях чистят снежните навявания и падналите дървета.

"Вървят групи на „Гражданска защита“ да чистят падналите дървета, защото са изключително много. Ще ги изчистим. Надявам се днешния ден да успеем да го отворим. Зависи от големия брой нападали дървета по пътя. Това е големият проблем, не е проблем само снега“, каза инж. Атанасов и допълни, че много екипи, машини и техника са на терен. „Аз лично съм там“, каза още той.

Дебелината на снежната покривка в Пампорово е достигнала метър и 60 см., съобщи Планинската спасителна служба в курорта, цитирана от http://smolyanpress.net. Проходът през Пампорово е отворен за движение днес, като преминаването става задължително с вериги.

"Нормално проходим е пътя през Пампорово в двете платна. Очакваме да се засили трафикът и да се образуват колони по обяд, тъй като си тръгват туристите. Към ски плац „Малина“ при затворения път Пампорово – Стойките има закъсали автомобили и блокирани туристи, които ще бъдат изтегляни днес“, каза шефът на ОД на МВР – Смолян старши комисар Николай Димов.

Снимки: МО

Скална маса се свлече и наложи ограничение по пътя Рудозем – Смилян при км 6. Обходният маршрут е през Смилян – Чокманово – Фатово – Рудозем.

Въведено е ограничение за движение на товарните автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен. Същата забрана е в сила и за пътя Батак – Доспат.

Без достъп е Националната астрономическа обсерватория „Рожен“, където има закъсали работещи. С помощта на специализиран екип те ще бъдат извозени по домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови