Преустройство: Ловешката езикова гимназия минава на едносменен режим, ще има асансьор и нови кабинети

Александра Маркарян 08 декември 2021 в 15:44 2633 0

Снимка Община Ловеч

Започна преустройство на сградата на ловешката езикова гимназия.

Днес беше направена първа копка, която поставя началото на изпълнението на проекта. Освен преустройство ще бъде направена и пристройка на Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф I".

Одобреният от МОН проект на стойност 1 432 200 лева е на община Ловеч.

Резултатите от изпълнението му ще са преминаване към едносменно обучение, достъпна архитектурна среда, включително асансьор, и нови кабинети. Ще бъдат освободени помещения в общежитието и ще бъдат изградени 12 нови спални помещения. На 14 септември 2022 г. очакваме да срежем лентата на новата сграда, каза кметът Корнелия Маринова.

По програмата на МОН за цялата страна са предвидени 210 млн. лева. "Нашето министерство има последователна политика в тази посока - да има равен достъп до качествено образование, да се учи на една смяна и децата да имат равен старт в живота“, каза зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова, която беше гост на събитието. Тя подари на гимназията седемте тома на „Лица и събития от моето време“ от Симеон Радев.

Ремонтът ще продължи 280 дни. Предвижда се изграждане (частично преустройство и пристрояване) на самостоятелна учебна сграда с топла връзка към учебния корпус с цел преминаване на едносменен режим на училищния процес. Новопроектираната сграда е предвидена да се изпълни с монолитна стоманобетонна конструкция, тухлени ограждащи стени и покрив с дървена конструкция с покритие от керемиди. В нея са проектирани две учебни зали на югоизток, санитарни възли и техническо помещение на ниво -3.60. На ниво +-0.00 са проектирани четири учебни зали на югоизток и една на северозапад, склад и санитарни възли. На ниво +3.90 са проектирани две учебни зали, кабинет по рисуване в подпокривното пространство на двуетажната част и стая за почивка на педагогическия персонал. Предвидени са стълби, коридор и асансьор и осигурена достъпна архитектурна среда на всички нива.

9-те класни стаи и кабинетът ще бъдат обзаведени с 260 стола, 250 едноместни маси, 10 бюра за учителите и 10 бели дъски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!