Премиерът Денков: Държавите от Балканите ще бъдат силни само ако се обединят

OFFNews 28 август 2023 в 19:11 1229 0

Снимка Пресслужба на МС

Държавите на Балканския полуостров трябва да разберат, че ще бъдем силни само ако сме заедно. Нуждаем се единствено от това, за да вървим напред. С тези думи се обърна премиерът акад. Николай Денков към колегите си от Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Албания в лидерския панел на 18-ия Стратегически форум в Блед (BSF). В събитието се включи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Ще бъда повече от щастлив следващия път, когато се съберем в този състав, всички страни извън Европейския съюз (ЕС) тук вече да са започнали преговори за присъединяване. Балканите са общ икономически и географски регион, надявам се да станат такъв и политически. Но нашите страни имат доста домашна работа, която трябва да се свърши. В края на краищата ЕС не е просто географско обединение. Той е основан на ценности, които ни обединяват“, заяви българският министър-председател.

Всички се взират в народа ни и питат защо спираме македонците по пътя им към ЕС заради промяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде зададен и по друг начин: Защо е проблем българите да са част от списъка с нации, включени в Конституцията на Северна Македония, попита акад. Денков. „Това е политически проблем, който сега е част от преговорите между Северна Македония и Европейския съюз. Надявам се, че ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 г.“, подчерта премиерът.

България също има „домашно“, с което трябва да се справи, за да може да убеди Нидерландия и Австрия, които блокират присъединяването ни към Шенгенското пространство. Акад. Денков посочи, че правителството има списък със задачи и график, по който те трябва да бъдат изпълнени. „Искаме да си напишем домашното на 100%, за да сме сигурни, че когато преговаряме, няма да има нещо в страната ни, за което да кажат, че не е наред“, заяви министър-председателят.

От създаването си през 2005 г. Стратегическият форум в Блед е водеща конференция в Централна и Югоизточна Европа. Той дава възможност на представители на различни области - дипломацията, политиката, икономиката, частния и публичния сектор и академичните среди, да обсъдят ключови предизвикателства през 21 век и да намерят иновативни решения на регионални и глобални предизвикателства. Тази година международната конференция се провежда под надслов „Солидарност за глобална сигурност“. 18-ото издание на форума включва и дейности, свързани с набирането на средства за пострадалите от катастрофалните наводнения в Словения през август т.г

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!