Премиерът Борисов ще подари икона, омофор и българско кисело мляко на папа Франциск

OFFNews 04 май 2019 в 12:48 2251 0

Премиерът Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов ще връчи даровете си на Светия отец при посрещането му на летище София утре. Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас.

В краищата на оморфата - лентата, символизираща епископската власт, са извезани златни кръстове, а в горната част – образите на Свети Петър и Свети Павел.

Министър-председателят е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел. И двете икони са дело на българско ателие за богослужебни одежди. Те се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. 

Премиерът ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови