Премахват 1300 незаконни гаража в София, освобождават места за паркиране

Четири гаража с 250 - 300 места ще строи Столична община в непосредствена близост до метростанции

OFFNews 29 януари 2021 в 10:15 5648 3

Читира гаража с по 250 - 300 места ще строи Столична община в непосредствена близост до метростанции. 

Стартирахме експериментално, като процедура най-напред сме с гараж в район Студентски, до метростанцията на булевардите “Г. М. Димитров” и "Климент Охридски", заяви главният архитект на София Здравко Здравков по БНР. Другите три големи гаража са до Пета градска болница при спирката на метрото на “Мария Луиза”, в район “Подуяне” до новата метростанция на третата линия и в “Овча купел” при метростанцията пред 88-о училище, уточни Здравков. 

По думите му в София има регистрирани между 600 и 700 автомобили на 1000 души, което е два пъти над средноевропейските нива. Общо са регистрирани около 1 милион коли. Това показва, че крайното решение на проблема с движението и паркирането минава през осмисляне на нивата на моторизация в града, заяви архитектът. 

Според него при премахването на незаконните гаражни клетки в столицата ще се освободят места за паркиране за хората, които сега спират в междублоковите пространства. 

В производствата по събаряне на незаконни гаражни клетки в столичните райони се изминава дълъг път, като се провеждат различни процедури, но те се извършват, за да може производството да е достатъчно стабилно и да издържи в съда. След всички тези процедури се пристъпва към физическото премахване. През първата кампания вече са премахнати 200 незаконни гаражи, а през настоящата година предстои да бъдат премахнати още 1300. За всеки един от обектите, които са незаконни, ще бъде проведена тази процедура и тя ще бъде доведена до край. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Радио София и подчерта, че няма да има “амнистия” за незаконни гаражи или незаконни постройки. 

Много бих искал незаконните гаражни клетки да се премахват на принципа на репатрирането на автомобилите, но трябва да се спазва закона, призна арх. Здравков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

5

Petio Petkov

17.02 2021 в 13:49

От премахнатите гаражи кой знае колко места няма да се получат. Освен това, преди да стане паркинг, трябва да се инвестира в почистване, изравняване и асфалтиране на терена. По-добър ефект ще има от ускореното премахване на трошките от улиците и увеличаване в пъти на данъците за втора, трета кола и за тези с мощни и по-замърсяващи двигатели.