Преизчисляват служебно пенсиите на 400 хил. души от 1 април, няма да се ходи в НОИ

МТСП предлага още спиране на настаняването в социални домове и забрана за свиждания там

OFFNews Последна промяна на 17 март 2020 в 11:58 26426 0

Пенсиите на 400 000 работещи пенсионери с придобит стаж след 31.12.2018 г. да бъдат преизчислени от 1 април 2020 г. по служебен път, за да не се налага те да ходят до НОИ, предлага социалното министерство. Това е едно от предложенията на МТСП за законодателни промени във връзка с въведеното извънредно положение в страната с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

91 129 пенсионери са подали заявления за служебно преизчисляване, като техните пенсии ще бъдат преизчислени спрямо тяхното желание.

Другите предложения са:

Всички настанявания в специализираните институции и социалните услуги от резидентен тип, включително домове за възрастни хора, да бъдат спрени до края на обявеното извънредно положение заради коронавируса. Това предлага социалното министерство като законодателна мярка. В този период да не се допускат и свиждания, а близките и роднините на настанените да получат информация от директорите и от общините, които са доставчик.

Преустановят се плануваните проверки от социалните служби, както и от Инспекцията по труда. Мерки за закрила за деца ще бъдат предприемани както досега – единствено при доказан риск за живота и здравето на децата. Временно се прекратяват срещите между деца, настанени извън семейството, с роднини, близки и кандидат-осиновители. Приемът на заявления и декларации за ползване на социални права ще става само по пощата и по електронен път. Безработни в страната също ще могат да се регистрират онлайн в Бюрата по труда.

Ще бъде удължена валидността на всички документи и на сроковете, които изтичат в периода на извънредното положение. В това число предоставянето на месечни семейни помощи за деца и направленията за ползване на социални услуги. Индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания се правят от социални работници по телефон или електронна поща, за да се определят часовете за ползване на личен асистент спрямо самооценката на нуждаещите се. МТСП предлага още за получаване на социални помощи да отпадне изискването за полагане на общественополезен труд от безработни лица до края на извънредното положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови