Предвижда се помощ от 10 лв. на ден на човек за хотелиерите, приютили бежанци. Парите ще са само за нощувка

OFFNews 22 май 2022 в 17:48 2766 0

Бежанци от Украйна

Снимка БТА/Красимир Кръстев

Център за бежанци от Украйна във Варна

Правителството предвижда вариант на нощувка без изхранване от 10 лв. без ДДС на човек - 10, 90 лв. при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 12,00 лева с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. 

Това става ясно от условията за подпомагане в новата програма за украински бежанци, съобщени от пресцентъра на Министерския съвет. 

Разходите за ДДС са за сметка на Програмата. Програмата се администрира от Министерството на туризма, като се финансира от инструменти на Европейския съюз.

В приложението към програмата е уреден редът за отчитане и разплащане на предоставената хуманитарна помощ, включващ указания за използване на Системата за управление на националните инвестиции за кандидатстване, отчитане и разплащане на помощта. Детайлите по програмата може да видите на адрес - https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/informaciya-za-nastanyavane-vuv-vruzka-s-voynata-v-ukrayna/programa-za-humanitarno.

Записването за хуманитарната програма за настаняване на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила за периода от 01 юни до 31 август започна. 

По предложение на Националния щаб бе прието решение за новата хуманитарна програма за настаняване на лица с временна закрила.

Помощта се предвижда да се използва, както следва: а) приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон; б) в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон участват в програмата, като предоставят на разселените лица следното: нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря) в общ размер на 15 лв. без ДДС - 16,35 лева с включен ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лева с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната координационна група в Министерския съвет.

Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ.

Регистрацията на хотели за програмата вече е налична и се осъществява на телефон на националната телефонна линия – 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до [email protected].

Срокът за записване е до 25 май, а формулярът за попълване може да намерите на: https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови