Quantcast

Предстои златна есен, днес - облачно (прогноза за октомври)

OFFNews Последна промяна на 29 септември 2018 в 06:02 5325 0

Снимка Ваня Милева

След бурното начало на есента, която настъпи с рязък спад в температурите, предстои златна есен с много слънце.

Това сочи средносрочната прогноза на времето за октомври, представена в предаването "Дарик кафе" според компютърни модели.

Съществени валежи не се очакват. Температурите ще са сравнително високи за сезона. До края на следващата седмица времето ще остане стабилно и предимно слънчево, с дневни температури от 15 до 20-22 градуса.

Във вторник ще има усилване на вятъра, но без сериозно понижение на температурите. От сряда до края на следващата седмица времето ще е спокойно и слънчево.

По-сериозно влошаване на времето се очаква след 8-9 октомври заради средиземноморски циклон. Възможни са валежи в цялата страна.

За днес, 29 септември, метеоролозите на БАН вещаят минимални температури между 4 и 9 градуса, а максимални - от 19 до 24.

Очаква се значителна облачност над по-голямата част от страната. В Южна и Източна България е възможно валежите да започнат още преди обяд. Без валежи ще е Североизточна България и поречието на Дунав. Вечерта вятърът в източните части на страната ще се усили. Облачно и ветровито в повечето райони ще е и в неделя. Минималните температури ще са 8-9 градуса, а максималните - 20-21.

Облачността и валежите, според НИМХ-БАН, ще продължат до вторник, 2 октомври, като температурите ще се покачат леко - след средата на следващата седмица минималните ще са 11-12 градуса, а максималните - 23-24.