Студентска организация порица неглижирането на COVID и одобри затварянето на университети и дискотеки

Александра Маркарян 28 октомври 2020 в 10:35 2402 1

Снимка НПСС

Националното представителство на студентските съвети одобри затварянето на университетите за присъствени занятия и преминаването към онлайн обучение.

То бе разпоредено със заповед на здравния министър Костадин Ангелов, влиза в сила от утре, 29.10., и продължава до 12 ноември.

Какви са мотивите на НПСС да подкрепят затварянето?

Основният е "драстичното повишение в броя на заболелите от COVID-19" на фона на "факта, че част от сънародниците ни подценяват ситуацията, в която се намираме, а немалка част от тях подкрепят хипотезите за конспиративни теории и обстоятелства, които не кореспондират на видимата действителност".

Като последствие от увеличението на случаите, най-уязвими се явяват медиците - пишат от НПСС, а също:

"Като отговорни млади хора считаме, че не е редно да бъдем пасивни наблюдатели на тези процеси. Отстояваме твърдата позиция, че само чрез разбиране, общи усилия и дисциплина можем заедно да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени. Укоряваме проявите на безотговорно поведение и опитите да се омаловажи обстановката, в която се намираме. Считаме, че е задължение на всеки гражданин, без оглед на лични убеждения и нагласи, да спазва необходимите мерки и да съхранява здравето на останалите."

С подобни изразни средства те се обявяват "за" затварянето на дискотеки, пиано барове, нощни барове, клубове и др.

"Считаме мерките за необходими с оглед на факта, че нарастването на броя на случаите сред младите хора до голяма степен се дължи на посещението на нощните заведения и клубове, към които до съвсем скоро беше правен реверанс. Логичният ход на събитията изисква на първо време да се ограничат рисковите места, където се наблюдава безконтролно струпване на закрито пространство, преди да се премине до рестриктивни мерки спрямо образователните институции. (...) Апелираме всички представители на студентската и академична общност в Република България да бъдем отговорни и да даваме добрия пример на българското общество. Хората на науката следва да бъдем трезви, здравомислещи и последователни в действията си, за да насочваме обществото в правилната посока.

Екипът на Националното председателство на студентските съвети в Република България изразява своята солидарност с всички медици на първа линия в битката с вируса. Вярваме, че заедно, чрез воля и общи усилия ще преминем през всички трудности, пред които днешният ден ни изправя!"

Председател на НПСС е Даниел Парушев от УНСС. Зам.-председателите са Божидар Касабово от Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна, Лидия Даскалова от Софийския университет и Станимир Бояджиев от Русенския университет "Ангел Кънчев".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

28.10 2020 в 13:06

Защо ли ми прилича на партийно поръчение? Както внушението, така и стилистиката.