Председателят на СОС Георги Георгиев: Ограничихме до 5 км/ч тротинетките в парковете

OFFNews 21 септември 2023 в 16:27 1228 1

Тротинетки в парковете

Снимка СОС

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила.

Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни, че предложените от него мерки за регулиране на скоростта и паркирането на този вид превозни средства бяха приети от градския парламент през юли. 

„Ограничихме нерегулираните движение и паркиране на 2000 тротинетки под наем в парковете и пешеходните пространства в целия град. В техния софтуер са въведени автоматични ограничения, така че движението с повече от 5 км/ч в забранените зони и паркирането на тротинетката по средата на парка да не бъдат възможни. Правилата важат и за частните електрически тротинетки, но за тях контрол трябва да упражнява полицията.“, посочи Георгиев.

Вече са обособени 70 специални места за паркиране на тротинетките в паркове и градски пространства в целия град. Ако тротинетката се намира в забранена за паркиране зона се начислява допълнителна такса или доставчикът на услугата не позволява ползвателят да приключи пътуването в приложението.

„Това са прости решения, които правят София по-безопасна за хората. Така подреждаме града.“, коментира председателят на СОС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8869

1

flatko

21.09 2023 в 18:44

Сега да ограничат и батките с джиповете, които най-спокойно влизат в Борисовата без пропуск и превръщат в паркинг алеите около зала София и стадиона на ЦСКА.