Предложение: От 100 до близо 300% увеличение на възнагражденията в комисия към МС

Рени Петрова 17 февруари 2021 в 11:45 2442 0

От 100 до близо 300% увеличение на възнагражденията на членовете на местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Това се предлага в проект за изменение и допълнение на Наредба №3, публикуван за обществено обсъждане

Промените са предложени от председателя на Централната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната. В средата на декември Каракачанов внесе и предложение за променя на възнагражденията на възпитателите и представителите на местните комисии. Промяната влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Предлага се възнагражденията да се изплащат за "изпълнение на задачи, свързани с дейността на местните комисии". 

В чл. 2, който регламентира размера на средствата, се правят промени, с които възнагражденията скачат от 100 до близо 300% за различните дейности. 

Вместо 7 лв. да се получават по 20 лв. за участие в различните заседание на местната комисия, 50 лв., а не 20 да се дават за изготвен доклад, за участие в състав - до 20 лв., а не както досега - до 10, гласят част от промените. Предлага се председателите на заседания да взимат до 40 лв. вместо 20. За съставяне на протокол възнаграждението също да скочи също със 100% - от 10 на 20 лева.

До 50 лв. за участие в заседанието на съда, а не както досега - до 20 лева, също е сред предвидените увеличения. Точка 9, която определя възнаграждението за разработване на програми по проблем, свързан с противодействието на противообществени прояви, се променя така че да включва и участие, като парите скачат от 150 на 300 лв. 

Променя се и чл. 3, ал. 2, според който, ако дейността е извършена от повече от един човек, всеки получава равната на приноса му част. 

При сегашната наредба възнаграждение се получава по метода: 50% при приемане на програмата и 50% при реализирането й, а с новото предложение това се заличава. Премахна се и изискването документите за изплащане на възнагражденията да се прилагат заедно с определеното от председателя на комисията възнаграждение. 

В мотивите е посочено, че предвид предстоящите парламентарни избори е необходимо в "спешен порядък" да се направят промените, заради което е определен 14-дневен срок за предложения и становища - от 15 февруари до 1 март.

Изоставането на определяне на средствата "оказва влияние върху мотивацията на работата на специалистите и подбора на кадрите, които може да привлече към дейността си една местна комисия", пише още в мотивите.

Уточнява се, че възнаграждения не могат да получават членове, които са в трудови или служебни взаимоотношения с общината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови