Предложение на МОН: Учебник над 64 страници да се дели на две части, за да олекнат раниците

OFFNews 24 октомври 2017 в 08:55 8460 5

Учебници с повече от 64 страници да се издават в две части и учениците да носят в раниците си само тази, която им трябва. Това е било едно от предложенията на представители на Министерството на образованието в отговор на писмената жалба петокласничката Теодора Божкова. След като момичето от столичното 35-о училище описа, че чантата ѝ тежи 8 кг - 1/5 от теглото ѝ, бе поканена на среща в Министерството на образованието. По време на този разговор вчера едно от предложенията е било именно учебниците с много страници да се издават в две части - например за първия и за втория срок.

Други варианти, споделени вчера и от министъра на образованието Красимир Вълчев в Стара Загора, са използване на олекотена хартия за сметка на качеството на изданията, както и увеличаване броя на електронните учебници - този въпрос стои постоянно на дневен ред, каза Вълчев.

Експертите му измерили комплектите и установили, че за първокласника тежестта е 2 кг и 700 грама, а в горните класове тя достига 4 килограма. Да, но към това се добавят тетрадки, помагала, понякога вода, ябълка, гуменки за часа по физическо, а и тежестта на самата раница. И когато се включи всичко необходимо, се получават тези критични допълнителни килограми, които предизвикват негативни реакции, призна министърът.

Теодора, която изпрати писмото си до Агенцията за закрила на детето заедно с подписите на всичките си съученици, днес каза в репортаж на Нова тв, че е доволна от резултата. Майка ѝ, както и родителите на останалите деца, очакват обещаното да стане реалност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

5

Izalina

24.10 2017 в 11:44

sawall, и тука са подготвени с вода от 9 кладенеца. Малки им стаите; малки им коридорите; повече от 1 училище под един покрив; различни курсове в различните смени; непостоянна класна стая по различните предмети ....
Няма рационален подход и това си е.

12182

4

sawall

24.10 2017 в 11:37

Или може примерно всеки да си има метално шкафче с ключалка в училище, да си държи там учебниците и тетрадките и да не ги разнася постоянно.

14469

3

случайно прочетох

24.10 2017 в 11:09

Аааа и вода и ябълки носели децата?!?
Тази идиотщина с разнасянето на учебници трябва да се прекрати!
Нали има учител в час?Защо да се влачи и учебник?

29585

2

Izalina

24.10 2017 в 10:50

МОН, тетрадките и помагалата чувствително превишават броя на претеглените от вас комплекти, в случай, че не знаете.

Не знам и от кого зависи организацията на програмите, но при 2 часа БЕЛ в един ден, меко казано е абсурдно единият да е по Български език, а другият по Литература. Може да е една учителката, но не тя мъкне всичките кила нали, що да ѝ пука?!

Единствено изискване за качеството на хартията може да е решение в казуса и нищо друго. Два и повече учебника категорично предполагат още разходи. Спрете се. Учениците не стигат само до прогимназия, за да ми излизате с номера - безплатни са.

16193

1

SC

24.10 2017 в 10:39

Чудесно! Сега родителите ще купуват двойно повече учебници. Отличен метод за олекотяване на портфейлите им.