Предложение: Без продажба на алкохол в магазините от 23 до 8 ч. в Пловдив

OFFNews 07 септември 2022 в 21:18 8981 1

алкохол

Снимка pixabay

Предвидени са и глоби

Община Пловдив предлага да се въведе забрана на продажбата на бира, вино и спиртни напитки между 23 и 8 часа в магазини и в обектите към бензиностанции.

Това става ясно от публикуван на 31 август проект на Наредбата за осигуряване на обществения ред. Становище и предложения могат да бъдат внесени до края на септември, предаде БТА. 

Вносител на проекта е Йордан Ставрев, който е зам.-кмет на Пловдив, отговарящ за обществения ред и сигурността.

Предвидена е глоба за нарушителите: за физическите лица - от 300 до 3000 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци - от 3000 до 30 000 лв. Изменението предвижда още разрешението за удължено работно време да се отнема със заповед на кмета на район при неспазване на забраната.

Разрешително ще се отнема и при две нарушения за неспазване на удълженото работно време на търговските обекти.

Проектът е свързан с искания, отправени в писма от кметовете на районите "Северен" и "Централен" и от старши комисар Димитър Балев, директор на Областната дирекция на МВР-Пловдив.

Според тях проектът ще е нова мярка в "борбата с нарушенията на добрите нрави и с шума, доколкото се очаква това ограничение да доведе до намаляването им", като така ще се гарантира спокойствието на гражданите. В допълнение се очаква като косвен ефект подобрение в контрола на употребата на алкохол. 

Становище вече е внесено от главния юрисконсулт в отдел „Административно-наказателна дейност“ Боряна Костова. Според нея  регулирането на продажбата на стоки, съдържащи алкохол, става посредством заплащането на акциз и сдобиването с различни лицензии/регистрации, като с оглед на специализираната закрила на децата са въведени ограничения посредством Закона за закрила на детето и други правомощия на кметовете в тази посока не са предоставени.

Костова посочва, че не става ясен критерият, по който са избрани обектите, и се постига неравно третиране на собствениците на търговските обекти.

"Не се откриват разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен, който цитираната нова забрана да доразвива", се казва в становището.

Юристът предлага текстовете да бъдат премахнати от проекта, "тъй като са нищожни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови