Преди 20 години: Костов, Софиянски и Бакърджиев гледаха първия взрив на мавзолея

OFFNews 21 август 2019 в 14:52 13103 4

На 21 август преди 20 години започва разрушаването на мавзолея на комунистическия вожд Георги Димитров в центъра на София. 

Премиерът тогава Иван Костов, кметът Стефан Софиянски и строителният министър Евгений Бакърджиев, който ръководи събарянето, наблюдават рамо до рамо първият взрив от терасата на Държавно управление Архиви на "Московска". 

Първата експлозия обаче само наклони масивната сграда, която пада след серия взривове цяла седмица. 

Подземията, останали на мястото на съборения мавзолей на Георги Димитров, ще стават музей за съвременно изкуство. На три нива под земята ще се създаде и хранилище за паметници, предназначени за външно поставяне. 

До 2016 г. подземията не съществуваха в правния мир, нямаше ги нито в кадастъра, нито в който е да е държавен документ. След съгласуване с държавните институция Столична община стана техен собственик, а проектът за музей става възможен след съгласуване с НСО, заради бункерите и лабиринтите, свързани със сигурността в района. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6023

3

proneed

21.08 2019 в 23:04

Още тогава казвах на моите родители да се съберат с приятелите си и да направят жива верига около него. Абсолютна глупост е да махаш нещо, което е било част от нашата история. По същия начин, изопачват историята в учебниците. Ако имаше днес мавзолей, то щеше да бъде атракция за туристите и пример за нашите деца какъв грешен строй е бил комунизма.

14469

2

случайно прочетох

21.08 2019 в 18:40

Мавзолеят беше извращение и се радвам, че го разкараха!
Като се сетя за манифестациите в дъжда на 24 май, още ми е студено.