Пречиствателна станция 'Елените' - без лиценз и с изчерпан капацитет

OFFNews 21 септември 2017 в 21:25 4305 0

Пречиствателна станция за отпадни води "Елените" няма лиценз за ВиК оператор, но въпреки това събира такси. Освен това капацитетът на пречиствателната станция е изчерпан, съобщиха от Министерството на туризма след проверка, в която участие е взела и министър Николина Ангелкова. 

Установихме нередности. Те трябва да бъдат отстранени още за следващия летен сезон, заяви Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството. 

От документи от предишни проверки на РИОСВ става ясно, че е констатиран незадоволителен ефект на пречистване на отпадъчните води и значително превишение на нормите за качествата на крайбрежните морски води. За установените превишения при всяка проверка са налагани санкции, които възлизат общо на над 4 млн. лв., а с лихвите достигат 5 690 894,32 лв.

Санкциите не са обжалвани, но не са и платени. 

ПОСВ-Елените е придобита при приватизационна сделка заедно с ваканционно селище Елените преди 2002 г. от "Виктория Туристик" АД.

Експерти на Министерството на туризма по категоризация на местата за настаняване са проверили СПА хотелите „Роял Парк“ и „Роял Касъл“, които се намират също в Елените. 

В четиризвездния „Роял Парк“ е установено, че няма фитнес зала, обезопасен контакт в баните, нито паникбутон в санитарните възли, не е била отбелязана дълбочината на детския басейн, липсва паркомясто за хора с увреждания, на рецепцията не е обозначено място за обслужване на такива гости, нито е обособена специална стая за хора с увреждания, каквито са изискванията за 4-звездните хотели. В „Роял Парк“ са установени и други неизпълнени изисквания за категорията, посочват от министерството. 

В СПА хотел „Роял Касъл“-5 звезди е установено, че номерът за връзка с рецепцията не е 9, както се изисква по нормативните документи, а 4000.

За проверките в двата хотела са съставени констативни протоколи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови