Празник на билките за Еньовден в София

OFFNews 24 юни 2015 в 08:13 3662 0

Празник на билките за Еньовден ще има  в Университетската ботаническа градина в София. Специална занимания по ботаника ще се проведат за децата, съобщиха от "Софийска вода", организатор на проявата. 

На столичната улица „Московска” 49 са предвидени поредица от игри, интерактивни занимания и дискусии, чрез които децата ще се запознаят с процеса фотосинтеза и понятия като биоразнообразие и климатични промени. Целта е децата да научат специфични термини, да могат да описват и нагледно да илюстрират растенията, да се запознаят с видовото разнообразие в Университетска ботаническа градина София. Заниманията са подходящи за деца между 7 и 12 години. 

Днес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител, а денят е известен още като Еньовден.

Според народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма сила да лекуват. Освен че имат лечебни свойства, набраните билки служат и за гонене на духове, както и за правенето на магии. Те обаче трябва да се съберат преди да изгрее слънцето. Преди първите лъчи се берат и полски цветя, от които се прави голям венец. През него се преминава три пъти за здраве, а после се пази през цялата година.

На Еньовден хората се изкачват по високи хълмове, за да видят изгрева на слънцето и след това гледат сенките си. Ако те са цели, това е знак, че ще са здрави през цялата година.

Днес имен ден празнуват: Деян, Дияна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янина, Янка, Янита, Янко, Янчо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови