Православната църква чества Илинден

OFFNews 20 юли 2014 в 09:02 3003 1

Днес православната църква чества Илинден в почит на Свети Пророк Илия. Старите българи си го представяли като главен повелител на гръмотевици, светкавици, градушки, но и даващ плодородие с дъжд и роса, прогонващ ламите, които съсипват труда на земеделеца. На празника му обредно гонели змейове...

Свети Илия се приема за най-големия библейски пророк. Той е живял по времето на израилския цар Ахав, а името му от евр. означава "крепост Господня", "Бог е силата ми", "якост", "крепост".

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви.

По народния календар на 20-и стопаните трябва да си измолят здраве, благополучие, берекет, светецът е на специално уважение и от кожухари, самарджии, фурнаджии, керемидчии. Пророкът е почитан с курбан, а в семейство с именник се гощава с тлъст петел. Някога във всеки дом колели най-старата мъжка птица, за да подмладят бащата в кокошарника. По жертвеното животно гадаели, внимателно следели и поведението на овцете и говедата в двора, вещаело каква зима иде. На този ден обаче се забранява работата, а и къпане в море, езеро, река, иначе светецът си взимал курбан. Тези поверия обаче са чужди на православната вяра и църква и са изцяло езически.

На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

Имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илияна, Илкo, Илкa, Личо, Лильо, Елин и други производни.

Повече информация за живота на светеца можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови