Правителството предлага университети да издават съвместни дипломи

OFFNews Последна промяна на 25 август 2021 в 14:37 2039 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Две или повече висши училища да обучават студенти заедно и да издават съвместни дипломи, предвижда законопроект за промени в Закона за висшето образование, внесен от министъра на образованието проф. Николай Денков и приет от Министерския съвет днес.

Цели се насърчаване на сътрудничеството между висшите училища (ВУ) чрез създаване на съвместни специалности. Студентите в тях ще могат да учат отделните дисциплини в различни университети. ВУ пък ще използват общи ресурси и академичен капацитет, което ще повиши качеството и ефективността на образователния процес, аргументира се МОН.

Съвместно обучение ще може да има по нерегулирани професии, т.е. без специалности като "Право", "Медицина", "Фармация". Всяко от висшите училища ще трябва да има съответната акредитация за обучението, което ще осигурява.

Приемът ще е в рамките на утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище. Университетите ще могат да издават съвместни дипломи за завършена образователно-квалификационна степен.

С друга промяна се дава възможност образователна и научна степен „доктор“ да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. Докторантите трябва да се обучават поне 3 г. в редовна форма с договор между ВУ/научната организация и ръководителя на проекта. Те ще получават заплащане, което може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лв.

„Проектните“ докторанти ще се приемат след конкурс по всяко време на годината извън утвърдените от Министерския съвет бройки за съответната година.

Дали предложените промени ще станат факт окончателно решава Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !