Правителството подготвя общините за масови доставки по домовете за възрастните хора

45 милиона лева ще бъдат насочени за патронажна грижа, кметствата кандидатстват от днес

OFFNews Последна промяна на 30 март 2020 в 10:27 3360 0

Правителството подготвя общините, за да започнат да осъществяват масово доставки на възрастните и хората с увреждания по домовете им.

Днес социалното министерство обяви, че за целта ще бъдат отделени 45 милиона лева за патронажна грижа и че от днес общините могат да започнат да кандидатстват, за да получат финансиране. Парите идват от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

По проектите ще може да се наема персонал за предоставяне на услуги по домовете за справяне с извънредната ситуация.

Наетите служители ще доставят хранителни продукти, лекарства и продукти от първа необходимост на нуждаещите се, които са закупени със средства на ползвателите. Потребителите биха могли да получат съдействие и за плащане на битовите им сметки или в заявяване и получаване на неотложни административни услуги.

Общинският персонал ще бъде осигурен с лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати.

Всички 156 общини, които вече изпълняват проекти по „Патронажна грижа“ и предоставят интегрирани здравно-социални услуги в дома, трябва да подадат искане за допълнително споразумение за определената в Условията за кандидатстване сума и минимален брой потребители. Останалите общини, както и районите на Столична община ще могат да кандидатстват самостоятелно или в партньорство. Условията за кандидатстване ще бъдат публикувани на www.esf.bg и в ИСУН 2020. Въпроси могат да се задават на patronaj-k3@mlsp.government.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X