Правителството дава 400 000 лева на Рилския манастир

OFFNews 23 ноември 2023 в 19:22 1055 1

Снимка Wikimedia

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата от 400 000 лв. за финансова подкрепа за Рилския манастир „Свети Иван Рилски".

Манастирът е сред най-значимите културни паметници в България, символ на страната, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир, в това число и Хрельовата кула, църквата, манастирските сгради и църквата „Свети Лука" са обявени през 1927 г. за „народна старина".

През 1968 г. Хрельовата кула е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от Средновековието. На 7-ата сесия на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, проведена от 5 до 9 декември 1983 г. във Флоренция, Италия, Рилският манастир е обявен за обект на световното културно наследство.

Там се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

През 1922 г. Рилският манастир; Гробът на Св. Йоан Рилски, включващ църквата "Успение на Св. Йоан Рилски" и постницата Св. Йоан Рилски; Скитът „Свети Лука", включващ църквите „Свети Лука" и „Свети Покров Богородичен" и килийното училище; метохът Орлица с църквата „Св. св. Петър и Павел"; и църквата „Успение Богородично" са обявени за групови архитектурни, исторически и художествени комплекси от национално значение. 

Метохът Пчелина е обявен за групов архитектурен и исторически комплекс от „местно значение" (Държавен вестник, бр. 73 от 1992 г.).

Като част от световното наследство ЮНЕСКО страната ни е поела ангажимент за запазването и съхранението в автентичен вид на манастирския комплекс и заради това правителството ежегодно подпомага финансово манастира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

1

Anton Donchev

23.11 2023 в 20:42

Чудесно е, че държавата подпомага Рилския манастир. Нека обаче в замяна управляващите манастирските имоти (които въобще не са малко) бъдат така добри да ограничат сечите в горите и строежа на хотели около обителта.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки