Правят велоалеи покрай Мадарската градина, местят ги от булеварда пред Александровска

OFFNews 10 август 2018 в 14:04 5195 0

Нов вариант за велоалеи по бул. "Пенчо Славейков" обсъжда Столична община.

Причината е недоволството на неправителствени организации и велосдружения към идеята трасето за колоездачи да мине от "Прага" до "Витоша" по тротоарите на "Пенчо Славейков". Според тях това само ще натовари придвижването, особено в района на болничните заведения от Александровска. Според тях велотрасето трябва да се обособи на пътната лента. 

Създаването на конфликтни и опасни ситуации между пешеходците и велосипедистите и стесняване на тротоарите несъмнено ще доведе до сблъсъци и недоволство. Същевременно булевардът разполага с между 5 до 6 ленти на разположение на колите, а споделеният между пешеходците и велосипедистите тротоар е с широчина по-малка от 3 метра, коментираха от Спаси София. 

Новият вариант мести пътят на колоездачите по малките улички в района, обясни зам.-кметът Евгени Крусев пред OFFNews. По думите му експертите ще излязат с окончателно решение в понеделник. 

Ако се приеме този вариант велоалеи ще има по улиците "Доспат" и "Тунджа", като в този случай колоездачите ще минават по част от маршрута си покрай градинката при Баня Мадара. 

През август велоалеи ще бъдат маркирани по платната по бул. „Ген. Скобелев“ в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“.  

Днес беше изпробвана тролейбусна линия 5 за „Младост 2“, като това е първото такова трасе, което се изгражда в София от 17 години, каза Крусев, който провери изграждането на новото тролейбусно трасе в района. Отсечката е дълга 700 м, като реално ще удължи линията на тролейбус 5 с една спирка - по новата пътна връзка, която е построена преди няколко години и ще стига до колелото, в което върти и автобус 306. 

От вторник се очаква да започне експлоатацията на тази тролейбусна отсечка, като старото колело ще остане резервно, а основното ще бъде в „Младост 2", посочи зам.-кметът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!