Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Правят уроци в музеите за учениците от София

OFFNews 31 октомври 2019 в 12:29 1923 0

Снимка Александра Маркарян

Учениците от София да имат извънкласни занимания в музеите и институтите на БАН, предвижда съвместната програма "Образование с наука" на Министерството на образованието и Българската академия на науките, представена на 11 октомври.

В рамките ѝ днес второкласници от 18 Средно училище "Уилям Гладстон" имаха изнесен урок в Националния археологически музей, на който присъства и зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева.

Карина Ангелиева

Програмата предвижда всички ученици от столични училища да могат да помещават музеите и институтите на БАН по време на извънкласните си занимания и в тях например да учат математика в онлайн класни стаи, да програмират роботи, да търсят решения за справяне с климатичните предизвикателства, да правят антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, да прилагат космически технологии в екологията и др.

Второкласници от 18 СУ в Археологическия музей в София.

По нея са одобрени 26 проекта на обща стойност 500 000 лв., чрез които институтите и музеите на БАН ще разработят образователни програми и дейности за учениците.

Предвижда се и провеждането на летни школи за обучение на децата и учителите им.

Програмата цели да провокира интереса към математиката, техниката, природните науки, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев при представянето на "Образование с наука".

В началото тя ще е насочена предимно към децата от София, но през следващите години обхватът ѝ ще се разшири, посочи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews