Позлатена ръка и част от императорска статуя са открити в ломско село

OFFNews 01 ноември 2021 в 09:48 3185 0

Снимка Кадър: bTV

Фрагменти от бронзова императорска статуя и позлатена ръка са открити в античната крепост "Помодиана" край ломското село Станево.

"Находката е много ценна, защото при проучванията на крепостта са засвидетелствани предимно периодите от 4. и 6. век. Ръката се отнася за по-ранен период - 3. век", обясни археологът Владислав Живков пред бТВ.

Той добави, че позлатената ръка и още една част от статуята - торс, са открити в разрушена работилница с три пещи, като се предполага, че е била приготвена за претопяване. 

"Тази година за пръв път имаме данни за по-ранно селище, което предхожда изграждането на самата крепост", каза Валери Стоичков - археолог в Историческия музей в Лом. 

От думите му стана ясно, че проучванията в "Помодиана" са започнали още през 1988 г. Откриването на такъв обект - бронзова императорска статуя, е рядкост тук, но подобни статуи са откривани и преди, допълни Стоичков. 

Работата по крепостта тази година е финансирана само от бюджета на община Лом. "Средствата бяха само за 20 дни, като в събота трябваше да разпуснем работниците, но както винаги - интересното става най-накрая", завърши той.  

Досега българските археолози са открили над 200 находки в при проучванията на крепостта "Помодиана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!