Пожарът в гръцките Родопи пълзи към границата ни. Копаят ровове да го спрат

OFFNews 24 август 2023 в 11:01 2326 0

Изгоряла църква в Марки

Снимка Getty Images

Пожарът край Александруполис засегна и малък храм в село Макри.

Пожарът в северната гръцка област Родопи се движи към българската граница, заяви заместник-областният управител на Родопи Никос Цакилидис, цитиран от БНР. 

Макар че екипите работят активно по земя и въздух да овладеят огъня, силен вятър го насочва към границата в България. Пожарникари с трактори копаят ров, за да не допуснат да премине границата.

Гръцката прокуратура разследва дали има организиран план за палежи в страната, допълва БНР.

Активният пожарен фронт в последните часове е между Александруполис и Комотини (Гюмюрджина) - град в областта Родопи, част от Източна Македония и Тракия.

Горят дървета в гъста гора във високата част.

В Комотини и Александруполис има и български екип пожарникари.

На много места в Северна Гърция вятърът носи облаци, пушек и сажди.

Пътуващи през ГКПП "Маказа" тази сутрин съобщават, че през граничния пункт се пътува спокойно, пожарът е далеч от пътя, макар пушекът да се вижда. Пътят не е задимен. Огънят е на около 10 км от границата.

Голям пожар гори все още и в планината Парнита край Атина. Там огънят засегна домове, магазини, автомобили, както и старинен манастир. Огненият фронт е на около 20 км северно от Атина. Над 200 пожарникари, подкрепени от доброволци - заедно с 65 коли и 15 самолета, някои изпратени от Швеция и Германия - се борят с пожара, който започна рано във вторник близо до Фили, село в подножието на планината Парнита, и се разпростря към град Мениди.

Димът и саждите от пожара се пренесоха и в столицата.

Предупреждение за опасност от нови пожари е в сила и днес.

Горските пожари в Гърция са обичайни през лятото, но тази година са особено тежки на фона на необичайно високите дори за страната температури, сухото време и ветровете.

През юли хиляди туристи се наложи да напуснат остров Родос, където в продължение на седмица вилнееше пожар. Той засегна хотели и курорти.
„32 години съм на служба и никога досега не съм работил в толкова екстремни условия“, коментира на брифинг ръководителят на пожарната Георгос Пурнарас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!