Пожар от късо съединение е оставил Перник без парно през февруари

OFFNews 09 март 2018 в 14:35 2532 1

Късо съединение, пожар и липса на инвестиции в мрежата са причина за авариите в “Топлофикация-Перник” АД, констатира проверката на Министерството на енергетиката, изпратена след протести на жители на града.

През последните седмици хиляди хора в областния град се оплакаха от спряно или много слабо топлоподаване.

Проверяващите са установили, че проблемът с парното е възникнал след пожар на 19 февруари заради късо съединение на маслен кабел 6kV, който засегнал и други силови кабели. Повредените кабели са прекъснали захранването към основни съоръжение в централата, част от които са в цех „Въглеподаване“. Основното и резервното гориво на „Топлофикация-Перник“ АД са въглища. Заради прекъснатата доставка на въглища, централата превключила котлите си на работа с природен газ. При промяна на горивото съоръженията в централата не са могли да достигнат необходимата топлинна мощност. Резултатът е, че в периода 19-28 февруари 2018 г. „Топлофикация-Перник“ АД е подавала топлинна енергия с понижени температурни параметри, като в някои дни температурата на водата е била с около 10-20 градуса по-ниска от утвърдената по график.

Констатирани са и проблеми заради износена и неподменена топлопреносната мрежа на „Топлофикация-Перник“. През последните пет години топлофикационното дружество не е извършвало планова подмяна на амортизирани участъци на мрежата. За този период са подменяни само отделни участъци за отстраняване на аварийни пробиви. През 2017 г. аварийните пробиви на топлопроводи от мрежата на Топлофикация-Перник“ АД са се увеличили с 30% спрямо предходната година.

Проверката е установила още, че през целия зимен период „Топлофикация-Перник“ АД е поддържала достатъчен резерв от гориво, по-висок от нормативно определения. Резултатите от проверката, касаещи качеството на топлоподаването ще бъдат предоставени на компетентния орган – Комисията за енергийно и водно регулиране. Оттам вече коментираха, че абонатите трябва да бъдат компенсирани за периода, в който са били на студено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови