Повредени са културни ценности след обира в Роженския манастир

OFFNews 22 септември 2018 в 18:35 2434 2

Има повредени културни ценности след обира в Роженския манастир. Това са констатирали експерти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата, съобщи бТВ.

При огледа е установено, че частично е избит прозоръчен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на XIX век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес.

Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой. Огледът е извършен в присъствието на игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний и отец Николай от Мелник.

Днес Върховният касационен съд определи делата и мерките на задържаните за нападението в Роженския манастир да се гледат от Районен съд – Пловдив. Това случва, след като всички съдии в Сандански си направиха самоотвод по делото заради познанство с един от задържаните – адвокат Стефан Матеев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

23.09 2018 в 10:01

Мястото не просто е любимо на разни мутри. Манастирите на БПЦ са тясно свързани с генезиса и възхода на мутрите като явление.

И случката, и нейната крайно екзотична правна квалификация са закономерен резултат от дейния принос на целия клир воглаве със синода.

А цялата история убедително напомня "Операция ы":
- 330 !
- Согласен!!!
- Каждому!
- ...согласен...

23293

1

Стефан

23.09 2018 в 05:32

Добре де, нали мястото беше любимо на разни мутри, и на б.б. лично. Как така, що така, кой така?
Пак кърджалийски времена? Царчето контролира столицата, ама и нея с мъка?
 
X

Да помогнем на украинските деца!