Повишават размера на докторантската стипендия на 750 лева. Ще има ли ефект?

Александра Маркарян 27 май 2022 в 16:07 2366 0

акад. Николай Денков, министър на образованието и науката

Снимка БТА/Минко Чернев

акад. Николай Денков, министър на образованието и науката

Размерът на стипендията за докторантите се увеличава с 50% със задна дата и тя става 750 лв. месечно, считано от 1 април 2022 г., реши правителството днес.

Повече пари ще получават около 3500 докторанти в държавните висши училища и около 300 - в научните организации.

За увеличението са предвидени 8,6 млн. лева в държавния бюджет за тази година.

Докторантите ще получават с 250 лв. повече, спират допълнителните им стипендии

"Повишението е необходимо заради непрекъснато растящите разходи за издръжка на живот. Целта е постепенно на докторантите да се осигурят достатъчно средства, за да могат да се фокусират върху обучението и изследователската си дейност и да постигат по-високи резултати. Това ще доведе до по-добро качество на обучение и доближаването му до изискванията на работодателите", твърди Министерството на образованието и науката.

Същевременно отпада възможността за получаване на допълнителни стипендии от докторантите, въведена през 2018 г. с цел привличане и задържане на младите учени в страната.

МОН твърди, че анализ е показал, че тези допълнителни стипендии не са изпълнили целта си и през последните години намалява броят на действащите докторанти. От 2018 г. до 2020 г. броят на зачислените редовни докторанти е спаднал от 5300 до малко над 1300. Освободените средства ще бъдат разпределени за увеличените стипендии за всички докторанти.

Ще постигне ли това увеличение желания ефект?

В научните среди споделят, че инвестираните средства в докторантите не постигат желаната ефективност, защото липсва контрол от страна на МОН - никой не иска от отчислените докторанти, които никога не защитават, да върнат вложените от държавата в тях средства. Няма и изискване висшето училище или научната организация да върнат получените за тях субсидии. Така зачислени докторанти усвояват средства, носят актив на научните си ръководители.

Сега правителственото постановление за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите в държавните висши училища предвижда възстановяване на сумите само при подаване на документи с невярно съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews