Повече бройки за студенти по медицина в Бургас

Александра Маркарян 30 август 2023 в 07:15 1540 0

Галин Цоков, Николай Денков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Министърът на образованието Галин Цоков и премиерът Николай Денков.

Увеличаване на бройките за прием на студенти по медицина държавна поръчка в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас предлага министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той е внесъл проект за промени в Решение №441 на Министерския съвет от юни, с което бе утвърден план-приемът в университетите през учебната 2023-2024 г.

Предлага се местата да се увеличат от сегашните 23 на 40.

Министърът предлага и друга промяна – в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ да бъдат приети 8 студенти от българска народност и живеещи в чужбина. 5 от местата са за бакалавърски специалности, три – за магистърски програми след бакалавър.

След промените общият брой на местата за студенти, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението, ще достигне 42 628.

Увеличението в бургаския университет се прави на база постъпило мотивирано предложение от здравния министър. Проф. Христо Хинков е поискал 60 бройки, но колегата му в МОН предлага те да са 40.

Целта на промяната е преодоляване на недостига на лекари в Югоизточна България и небалансираното им разпределение на територията на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика