Посолството ни в Лондон помогна на група българи да се приберат от Единбург

OFFNews 28 декември 2020 в 16:57 1564 0

Снимка bulgarianembassy-london.org/the-embassy/

Българското посолство в Лондон е съдействало на група български граждани да се приберат в страната на 27 декември, след като не са били допуснати да се качат на полет от Единбург до София, съобщиха от МВнР. 

От консулската служба към посолството са се свързали с авиокомпанията и са уточнили недоразумението. 

В Шотландия важат същите правила за пътуване като във Великобритания. Те са публикувани на сайта на българското посолство в Лондон. 

Към момента пристигащи в България от Обединеното кралство и Северна Ирландия се поставят под 10-дневна карантина. За пристигащите с въздушен транспорт е предвиден бърз антигенен тест за COVID-19. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат – предписание за поставяне под задължителна 14-дневна карантина.

Пристигащите граждани в Англия от страни, които не са част от т.нар. „коридори за пътуване“, сред които е и България, могат да си направят тест за COVID-19 след петия ден от самоизолацията си. При отрицателен резултат гражданите могат да бъдат освободени от задължителната 10-дневна карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови