Посланик Херо Мустафа и Мустафа Хаджи с дарение за център за деца с увреждания

OFFNews 02 август 2021 в 14:23 2076 0

Зам.-кметът на Столична община Албена Атанасова посрещна Н. Пр. Херо Мустафа, Посланик на САЩ в България, д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия на РБ заедно с екипа на Център за настаняване от семеен тип на деца и/или младежи с увреждания (ЦНСТДМУ) „Слънце“ в София. 

Посещението бе по инициатива на Посланик Мустафа и д-р Хаджи, които направиха дарение от хранителни продукти, игри и финансови средства, с които да разнообразят ежедневието на децата и да осигурят незабравими летни дни.

ЦНСТДМУ „Слънце“ е социална услуга, делегирана от държавата дейност, в която се отглеждат в домашна обстановка 7 деца и младежи с увреждания. Тя е разкрита преди 10 години в ж.к. "Слатина", кв. "Редута" и се администрира от Сдружение "Дете и пространство". 

Г-жа Атанасова отбеляза, че политиката на Столична община е насочена към разкриване на повече дневни центрове на територията на София. В тази социална услуга се предоставят дневни или почасови грижи за деца и младежи с различни по вид и степен увреждания, предлагат се дневни занимания, които насърчават и поддържат уменията на деца и младежи и надграждат възможностите им за развитие като ги подготвят за самостоятелен начин на живот.

„В тях децата и младежите получават грижа и подкрепа за цялостното им развитие, за тяхната социализация, рехабилитация и интеграция в обществото. По този начин социалните услуги оказват подкрепа на родителите и близките, съхраняват семейната среда и намаляват процеса на изоставяне на децата. Когато постъпих в Столична община, имаше 5 социални услуги, сега са 95“ – каза още г-жа Атанасова.

Посланик Мустафа и д-р Хаджи разгледаха Центъра, запознаха се с децата и персонала на социалната услуга и заявиха желание за посещение и на други социални услуги, както и ангажираност и готовност за бъдещо партньорство. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)