Посади дърво – направи си сам добро!

Всяка секунда в света се обезлесява площ, равна на едно футболно игрище. В нашите ръце, буквално, е да обърнем посоката

OFFNews 01 ноември 2022 в 12:57 7712 0

Новата гора на София 2

Снимка Нестле България

Новата гора на София 2

Още от ученическата скамейка ни учат колко важни са дърветата, които са „белите дробове“ на планетата и ни помагат да дишаме по-чист въздух дори в града. Но за съжаление често спираме дотук – и със знанието, и със съзнанието, и най-вече с действието. Затова, ако отделите точно sedem минути да прочетете този текст, ще ви въоръжим с sedem, причини да се ентусиазирате, да запретнете ръкави и да посадите дърво.

Причина 1: Вашето дърво забавя часовника на климатичните промени

Всяко засадено дърво е мощен инструмент, който поглъща въглерод и по този начин ограничава парниковия ефект като се противопоставя на климатичните промени. Докато едно дърво расте, то абсорбира въглероден диоксид от въздуха чрез фотосинтеза, съхранява въглерода под формата на дървесина и освобождава кислородни молекули. Всяко дърво произвежда около 210 кг. кислород за година, с което подобрява структурата и качеството на въздуха. Горите действат като гигантски филтър, който забавя климатичните изменения.

Причина 2: Вашето дърво предотвратява ерозията и подобрява качеството на почвата

Филтриращите свойства на дърветата премахват въглерода и другите вредни вещества от почвата, което влияе благоприятно върху всички култури. Дърветата също трансформират повърхностния воден оток и по този начин прекратяват ерозията на почвата. Нива, заобиколена от дървета, удвоява добива си, подари почистващия ефект на гората.

Причина 3: Вашето дърво е естествена бариера за ветрове и наводнения

Дърветата образуват естествена бариера за ветрове и наводнения, забавят природните стихии и помагат да се предотврати превръщането на лошото време в бедствие с опустошителни размери за големи площи и посеви. Горите предпазват водите, включително язовирите, от затлачване с наносен материал, защитават от лавини и свлачища, а през зимата от снегонавяване по пътищата. Добре залесените територии редуцират шума и абсорбират част от звуковата енергия, което влияе положително, както на хората, така и на животните – домашни любимци и горски обитатели.

Причина 4: Вашето дърво дава сянка

Без дървета много живи организми просто не биха оцелели като това важи с еднаква сила, както за животните, така и за растенията.

Причина 5: Вашето дърво гарантира биоразнообразие

Само едно единствено дърво може да е дом на стотици видове живи организми - мъхове, лишеи, гъби, насекоми, паяци, мравки, мушички, влечуги, птици, бозайници. А сега си представете една гора, като не забравяте, че някои дървета живеят стотици години, а други - дори хиляди и в зависимост от вида и възрастта им се формира биоразнообразието.

Причина 6: Вашето дърво е източник на разнообразни вкусни и полезни продукти

Мед, горски гъби, билки, и огромно разнообразие от плодове – всички те са свързани със засаждането на дърво. Дърветата са източник също и на дървесина и смоли, необходими в строителството.

Причина 7: Вашето дърво осигурява работни места

От професията лесовъд, до земеделието, през хората, които работят в дървообработващата промишленост, берат плодове или правят биологични изследвания – всяко посадено дърво осигурява работно място и помага на икономиката на страната.

Ако вече ви сърбят ръцете и искате да направите вашето добро и да посадите дърво, можете да го направим заедно на 12 ноември, събота, от 10:30 сутринта до следобедните часове в „Новата гора на София“ 2 – село Негован, проект на Столична община. Инициативата „Залесяваме активно“ на Нестле България мисли и за децата, като осигурява забавления за деца с аниматор. Специален гости ще бъде талисманът Арми, заедно с младежите от ЦСКА 1948, ще има музика, игри, изненади и награди, освежаващи напитки и закуски. А от Столична община са се погрижили за удобен транспорт, фиданките, подготвена почва, ръкавици, инструменти. Нашият екип също ще бъде на място. Очакваме ви, да засадим заедно 3000 дръвчета!

За повече информация за събитието следете във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!