Порои удавиха населени места в страната

OFFNews 03 юни 2017 в 17:15 6100 1

Порои удавиха населени места в страната

Поройни дъждове се изляха на места в страната. 

Пороен дъжд наводни десетки къщи и дворове в град Баня, Община Карлово. Нанесени са поражения и върху пътната настилка, съобщи за Фокус кметът на града Стамен Гешев.

По думите му щетите са значителни и тепърва ще се установява точният им размер.

„Наводнените дворове и къщи са много, включително и моята. Получаваме сигнали и от фирми в Баня. Екипи на пожарната все още няма, тъй като преди минути всичко беше под вода. Жителите на Баня се справят с подръчни средства – отводняват домовете си с помпи и кофи. Много от тях не са поискали помощ от екипи на пожарната“, каза Стамен Гешев.

Той посочи, че вече е започнал оглед на щетите, нанесени от поройния дъжд. „Намирам паднали клони, изкъртени пътни настилки, улиците са под вода. Токът и телефоните не функционираха, но преди минути връзките бяха възстановени. Надявам се да не вали и ситуацията в град Баня да се стабилизира бързо“, коментира Гешев.

В община Сливо поле беше обявено бедствено положение, което по-късно беше отменено. 10 хил. дка посеви бяха унищожени вследствие на валежите там. Заместник областният управител на Русе Валентин Колев съобщи, че в Русе не е имало сериозни количества валежи.

През нощта най-много количество дъжд от 23 л / кв. м е отчетено в Ловеч и Сандански. През нощта валежите в Монтана 17 л / кв. м, Кюстендил - 12, Казанлък – 13 и в Благоевград - 15 л / кв. м. От НИМХ обясниха, че в момента вали в Източна България, над Югозападните райони в Родопите и уточниха, че облакът е стигнал към Пазарджик и Пловдив.

След обяд и преди полунощ в почти цялата страна се очаква да има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови